V Charlie Hebdo přestřelili? Italské město chce žalobu za karikatury zemětřesení

Řím - Francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo si ve dvou karikaturách drsně utahoval z nedávného ničivého zemětřesení v Itálii, při němž zemřelo 230 lidí. Italské městečko Amatrice chce podat žalobu.

Stížnost se týká karikatury, na níž je nakreslen zakrvácený muž a žena a nad nimi jsou nápisy druhů italských těstovin penne. Vedle nich leží ve vyskládaných troskách zakrvácené oběti, nad nimiž je nápis lasagnes. U obrázku je text: "Na 300 osob zemřelo při zemětřesení v Itálii. Zatím se neví, zda zemětřesení před tím, než udeřilo, vykřiklo "Alláhu akbar".

Tento obrázek vyvolal odsuzující reakce nejen mezi zastupiteli města, ale i na sociálních sítích. Objevilo se mezi nimi i heslo #IononsonoCharlie (Nejsem Charlie).

Uprostřed kritik první karikatury otiskl týdeník Charlie Hebdo další obrázek, na němž uprostřed trosek zakrvácený člověk křičí: "Není to Charlie Hebdo, kdo staví vaše domy, je to mafie!"

"Jde o hrozné, nesmyslné a nemyslitelné hanobení obětí přírodní katastrofy," uvedl právník radnice městečka Amatrice Mario Cicchetti, který dnes stížnost podal prokuratuře provincie Rieti. Ta rozhodne, zda podá obžalobu.

Související

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

U příležitosti šestiletého výročí teroristických útoků na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a obchod s košer potravinami, při nichž zahynulo 17 lidí, se dnes v Paříži v omezeném počtu sešli francouzští představitelé na neokázalém pietním obřadu, informovala agentura AFP. Jde o první připomínku útoků z ledna 2015 od doby, kdy soud v Paříži v polovině prosince vynesl rozsudky nad víc než desítkou spolupachatelů útoků.
Advokátka Aliho Rizu Polata

Spolupachatel útoku na Charlie Hebdo dostal 30 let vězení

V procesu se spolupachateli útoku na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo v roce 2015 dnes soud poslal hlavního obžalovaného Aliho Rizu Polata na 30 let do vězení. Stejný trest vyměřil také družce jednoho ze zabitých atentátníků Hayat Boumeddieneové.

Více souvisejících

Charlie Hebdo Itálie Zemětřesení Itálie

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy