Zaskočená Francie: V pravici houstne atmosféra, z favorita na prezidenta je outsider

Paříž - Pravicový exprezident Nicolas Sarkozy v neděli nečekaně ztratil šanci vrátit se do čela Francie. Podle komentátorů se bývalý favorit průzkumů stal outsiderem, takže konečný výsledek primárek je nyní nepředvídatelný.

Dosud favorizovaný umírněnější neogaullista Alain Juppé získal v prvním kole jen 28,5 procenta hlasů, zatímco donedávna podceňovaný silný konzervativec François Fillon 44,2 procenta.

"Sarkozy odchází v 62 letech do důchodu," napsal se zjevnou radostí levicový deník Libération v narážce na exprezidentovo oznámení, že po této porážce asi opustí politiku. Deník, stejně jako další komentáře, hovoří o Sarkozyho pádu.

Zraky francouzských analytiků se ale začaly obracet na očekávaný duel Fillon-Juppé. Podle komentářů jde o střet dvou výrazně rozdílných programů a velký vliv na konečný výsledek bude mít nejspíš čtvrteční televizní debata, ve které kandidáti budou v přímém přenosu přesvědčovat voliče o přednostech svých vizí.

Psali jsme:
Sarkozy utrpěl debakl. Souboj pravice o prezidenta Francie má nečekaného vítěze
 

"Druhé kolo se jeví složitější pro Juppého. Jeho přívrženci byli nejdřív ohromeni náskokem Fillona a poté znepokojeni tím, že Sarkozy a (další vypadlý kandidát) Bruno Le Maire vyzvali k hlasování pro Fillona," uvedla rozhlasová stanice RFI.

Přívrženci Juppého ale už začali útočit na Fillona, který byl dlouho považován za outsidera a který nebyl terčem žádné zvláštní kritiky ze strany svých politických konkurentů. "Zaráží mě nesrozumitelnost ekonomického projektu Françoise Fillona, znepokojuje mě jeho diplomatická orientace. Jeho blízkost k (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi odporuje zájmům Francie a západním křesťanům," podotkl například pravicový poslanec Hervé Mariton.

Zúčastnit se výběru prezidentského kandidáta konzervativní pravice může každý, kdo zaplatí poplatek dvě eura (54 Kč) a podepíše prohlášení, že sdílí politické hodnoty pravice a středu.

Související

Francouzský herec Gérard Depardieu

Slavný herec Gérard Depardieu byl ve Francii zadržen

Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen pařížskou policií, uvedla BFMTV. Kriminalisty zajímají případy dvou žen, které hvězdu světové kinematografie obvinily ze sexuálního napadení během natáčení filmů v posledních deseti letech. Depardieu je ve vazbě od osmi hodin ráno, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

Francie Nicolas Sarkozy Alain Juppé

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy