Fillon posiluje roli favorita na prezidenta Francie, rival Juppé začal tvrdě útočit

Paříž - François Fillon by se mohl stát příštím prezidentem Francie. Expremiér posiluje svou pozici favorita primárek francouzské pravice, postavila se za něj řada vlivných osobností a politiků.

Za Fillona se nově veřejně postavili například expremiér Edouard Balladur, starosta Troyes a bývalý ministr François Baroin, předseda poslanecké skupiny hlavní pravicové strany Republikáni a řada poslanců strany. Již dříve ho podpořil i někdejší prezident Nicolas Sarkozy.

Alain Juppé, který skončil v nedělnch primárkách na druhém místě, se snaží bořit obraz Fillona coby velkého reformátora připomínáním, že jeho soupeř byl léta premiérem prezidenta Sarkozyho. "Když někdo zůstane pět let ministerským předsedou prezidenta republiky, tak zcela zodpovídá za to, co se udělalo," řekl v televizní stanici TF1 Juppé.

Psali jsme:
Zaskočená Francie: V pravici houstne atmosféra, z favorita na prezidenta je outsider Sarkozy utrpěl debakl. Souboj pravice o prezidenta Francie má nečekaného vítěze
 

Juppého podpořili ze spolustraníků především Nathalie Kosciusková-Morizetová a Jean-François Copé. V prvním kole primárek sice nezískali mnoho hlasů, ale jejich symbolická váha má svou důležitost. Význam by mohl mít postoj, který zaujal šéf strany MoDem Bayrou. Pohrozil, že v případě zvolení Fillona kandidátem pravice bude také kandidovat v prezidentských volbách.

Finalisté primárek francouzské pravice plánují na dnešní večer první velká shromáždění před nedělním rozhodujícím kolem. Fillon se setká s voliči u Lyonu, Alain Juppé v Toulouse.

Související

Francouzský herec Gérard Depardieu

Slavný herec Gérard Depardieu byl ve Francii zadržen

Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen pařížskou policií, uvedla BFMTV. Kriminalisty zajímají případy dvou žen, které hvězdu světové kinematografie obvinily ze sexuálního napadení během natáčení filmů v posledních deseti letech. Depardieu je ve vazbě od osmi hodin ráno, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

Francie Alain Juppé François Fillon

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy