VIDEO: Členka Pussy Riot přišla na pódium, nasadila si kuklu a pak...

Vratislav – O víkendu předala Evropská filmová akademie (EFA) v polské Vratislavi Evropské filmové ceny 2016. Na pódiu při té příležitosti vystoupila také členka kontroverzní ruské skupiny Pussy Riot, která pronesa velmi emotivní projev.

„Ahoj, jmenuju se Máša. Malé představení - před lety jsem udělala takovou malou věc. Je to jednoduché vypadala jsem takto," vysvětlovala Marija Aljochinová poté, co si na hlavu navlékla růžovou kuklu s otvory pro oči a ústa. „A 40 vteřin jsem vykřikovala slova písně proti Putinovi. Tomu chlápkovi, kterého – aspoň doufám – nikdo z nás nemá rád. A pak jsem strávila dva roky ve vězení. Ale konec představování, protože tohle není o mě," začala svůj projev členka skupiny Pussy Riot. Její slova byla proložena potleskem z publika.

„Jsem tady, abych mluvila o ukrajinském filmaři Olegu Sencovovi, vašem kolegovi, který ani nic takového neprovedl. Oleg Sencov byl odsouzen na 20 let vězení a teď je na Sibiři v Jakutsku – 10 tisíc kilometrů odsud. Počasí tam je tvrdé, dneska tam má být -42 stupňů Celsia, takže je tam opravdu zima. Oleg má dvě děti a má 40 let. A 20 let v ruské vězení fakticky znamená smrt. Chystám se přečíst krátkou citaci z jeho dopisu, který nám poslal před několika měsíci. Píše v něm o sobě a o dalších politických vězních ve věznicích v Rusku," vysvětluje.

A pak už cituje: „My nejsme vaše slabé články. Pokud se máme stát hřebíky do rakve tyrana, rád se jedním z těchto hřebíků stanu. A vězte, že tento konkrétní hřebík se neohne." Po potlesku ze sálu za sebe Aljochinová dodala, že se domnívá, že komunita je silnější, než jakákoliv vláda. „Protože komunita nemá hranice. A já věřím, my věříme, že můžeme změnit věci k lepšímu. Na závěr bych vás chtěla požádat, abyste se za Olega a jeho osvobození postavili. Teď. Děkuji vám." dodala.

Psali jsme:
Putin odmítá omilostnit Sencova. Ukrajinský režisér zasvětil život terorismu, prohlásil
 

Sencov je ukrajinský režisér a občanský aktivista. Aktivně se podílel na akcích hnutí Automajdan a patřil mezi odpůrce připojení Krymu k Rusku. Po anexi poloostrova Ruskem se účastnil demonstrací a byl jedním z aktivistů zatčených v květnu 2014 ruskou FSB. Po zatčení byli členové skupiny obviněni z členství v ukrajinské nacionalistické straně Pravý sektor, který v Rusku patří mezi teroristické organizace. Obžaloba je dále vinila ze zapálení kanceláří Ruské obce Krymu a místní pobočky strany Jednotné Rusko, ze záměru vyhodit do povětří památník Vladimira Iljiče Lenina a z přípravy teroristických činů na Krymu.

Sencov členství v Pravém sektoru popíral, což potvrdila i samotná skupina. Odmítl i všechna ostatní obvinění. K činům se sice dříve přiznal, ale přiznání bylo podle něj vynuceno výhrůžkami a mučením. Vojenský soud vynesl rozsudek 25. srpna 2015 v jihoruském Rostově na Donu. Sencov byl odsouzen ke 20 letům vězení. S obviněním, soudem ani rozsudkem nesouhlasilo několik ruských, evropských a mezinárodních organizací. Veřejně ho zpochybnila například organizace Amnesty International i české ministerstvo zahraničí.

Související

Více souvisejících

Vladimír Putin Pussy Riot Oleg Sencov

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy