Fillon odmítl odstoupit z kampaně: Justice mě chce politicky zavraždit

Paříž - François Fillon, který je kandidátem umírněné pravice na prezidenta Francie, dnes odmítl odstoupit z volební kampaně. Podezření jeho manželky Penelope z neoprávněných příjmů označil za politicky motivované.

V projevu ke kolegům a novinářům v pařížském sídle své kampaně odsoudil postup justice, která se ho rozhodla stíhat, přičemž v jeho případě prý nerespektovala presumpci neviny a podlehla tlakům levice.

Fillonovo dnešní vyjádření následuje krátce poté, co se začalo spekulovat, že se asi přece jen rozhodl odstoupit. Místní i zahraniční média nejprve označila za velmi zvláštní, že Fillon bez vysvětlení zrušil ranní plánovanou návštěvu tradičního zemědělského veletrhu, která se považuje za významný krok pro všechny hlavní kandidáty. Napětí umocnilo oznámení, že Fillon vystoupí v poledne s prohlášením. Podle některých zpráv měl být přitom po jeho boku Alain Juppé, který loni skončil ve stranických primárkách na druhém místě a logicky by ho mohl v kampani nahradit. Juppé se nakonec u Fillonova proslovu, který začal s asi půlhodinovým zpožděním, neukázal.

Fillon upřesnil, že ho justice formálně obviní a začne stíhat 15. března. Jde o "politickou vraždu a snahu zabránit mi kandidovat," řekl bývalý premiér, který již dříve uvedl, že neodstoupí ani v případě, že bude vyšetřován. "Nikdy se nevzdám, neodstoupím, budu bojovat do konce," dodal.

Na protest proti Fillonově rozhodnutí rezignoval jeho poradce pro zahraniční politiku, bývalý ministr Bruno Le Maire. "Věřím, že dodržet dané slovo je nezbytné pro důvěryhodnost politiky," prohlásil v narážce na Fillonovo dřívější prohlášení, že se v případě obvinění vzdá kandidatury.

Penelope Fillonová jako asistentka svého manžela a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831.440 eur (22,5 milionu Kč). Fillon jako někdejší zákonodárce podle týdeníku Le Canard enchaîné také odměnil své děti jako své asistenty. Dalších zhruba 100.000 eur (2,7 milionu Kč) dostala manželka za údajné psaní pro média.

Fillon tvrdí, že choť pro něj odváděla skutečnou práci, a pochybení od začátku odmítá. Kauzu hned označil za spiknutí levicových sil a odmítl se opakovaně své kandidatury vzdát.

Prezident François Hollande se proti zpochybňování nezávislosti justice ohradil a připomněl, že soudci vykonávají spravedlnost jménem lidu, který také rozhodne o výsledku voleb. "Kandidatura na prezidenta neopravňuje vrhat podezření na práci policistů a soudců a vytvářet ovzduší nedůvěry neslučitelné s duchem odpovědnosti, a co hůře, vznášet nanejvýš vážná obvinění proti justici a obecněji proti našim institucím," uvedl prezident.

Související

François Fillon

Penelopegate: Francouzský expremiér Fillon dostal pět let vězení, fiktivně zaměstnával manželku

Francouzský soud dnes shledal bývalého premiéra Françoise Fillona a jeho manželku vinnými v případu zpronevěry veřejných prostředků při fiktivním zaměstnávání. Fillonovi soud uložil pětiletý trest vězení, z toho tří roky s podmínkou. Jeho manželka dostala tříletý podmínečný trest. Kromě toho musí každý zaplatit pokutu 375.000 eur (přes deset milionů Kč), informovaly tiskové agentury. Manželé se chtějí proti rozsudku odvolat.
François Fillon

Penelopegate se vrací. Francouzský expremiér Fillon stane před soudem

Francouzští vyšetřovací soudci nařídili zahájení procesu s bývalým premiérem a prezidentským kandidátem Françoisem Fillonem a jeho manželkou Penelope, a to kvůli zpronevěře veřejných peněz. Informoval o tom dnes deník Le Monde. Případ se týká toho, že Fillon a jeho spolupracovník Penelope Fillonovou zaměstnávali mimo jiné jako asistentku, za což získala plat v celkové výši přes 830.000 eur (přes 21 milionů Kč). Podle prokuratury však šlo o fiktivní zaměstnání a manželka pro Fillona ve skutečnosti žádnou práci nevykonávala.

Více souvisejících

François Fillon volby ve Francii Francie Alain Juppé

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy