Útok na jeden členský stát je útokem na nás na všechny. Čeští a evropští politici reagují na dění ve Švédsku

Praha - K incidentu ve Švédsku, o kterém policie mluví jako o možném teroristickém útoku, se vyjadřují také čeští i světoví politici. Útoky nejsou a nesmí být normální, uvedl na twitteru ministr kultury Daniel Herman.

Čeští politici vyjadřují soustrast s oběťmi incidentu, při kterém dnes ve Stockholmu najel nákladní automobil do davu lidí. Incident si podle dosud dostupných informací vyžádal tři mrtvé a mnoho zraněných.

Útoky nejsou a nesmí být normální, uvedl na twitteru ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). "Upřímnou soustrast obětem a zraněným ve Stockholmu. I když útoky přibývají, není a nesmí to být 'normální'. Normální je totiž žít beze strachu," uvedl Herman. 

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek napsal, že útoky na nevinné lidi musejí skončit. Zprávy ze Stockholmu označil za hrozné. "Ohavné útoky na nevinné lidi musí skončit. Pachatelé musí být dopadeni a postaveni před soud," uvedl.

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) útok odsoudil jako odporný a zbabělý. "Nesmíme se nechat zastrašit terorismem. Upřímnou soustrast rodinám obětí," uvedl. Místopředseda dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL) napsal, že teroristé pro něj vždy byli a vždy budou zbabělci hodní opovržení.

Šéf ODS Petr Fiala uvedl, že teroristé neuspějí se svým cílem zastrašit ostatní. Napsal také, že myslí na oběti. "Teroristé se nás snaží zastrašit, Švédsko je dalším cílem. Neuspěji, teror musíme porazit," dodal.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek označil čin za ohavnost na twitteru napsal, že najet záměrně autem do lidí s jediným cílem zabíjet nevinné je ohavnost. "Je mi líto obětí a soucítím se Švédskem!" uvedl. Místopředseda Úsvitu Marek Černoch uvedl, že je z útoku otřesen. "Modleme se, ať je co nejméně obětí a zraněných. Evropa prožívá opravdu těžké období," napsal.

Reakce přichází i z EU

Švédsko a švédské úřady mohou počítat s plnou podporou Evropské komise, uvedl dnes její předseda Jean-Claude Juncker. Na jedno z nejživějších a nejbarevnějších evropských měst podle šéfa Evropské komise zřejmě udeřili ti, kdo si přáli toto město i jeho způsob života poškodit.

"Útok na jeden členský stát je útokem na nás na všechny," uvedl Juncker. Vyjádřil také soustrast rodinám obětí, podobně na twitteru reagoval i předseda Evropské rady Donald Tusk.

Související

Více souvisejících

teroristický útok ve Švédsku (7.4.2017) Lubomír Zaorálek Petr Fiala (ODS) Daniel Herman Marek Ženíšek (TOP 09)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy