Policie v Manchestru zatkla kvůli útoku desátého podezřelého

Manchester - Po pondělním útoku v Manchesteru, při němž zemřelo 21 osob a atentátník, policie zadržela dalšího člověka. V Británii zůstává v platnosti kritický, tedy nejvyšší stupeň ohrožení terorismem.

Počet zatčení stoupl na deset. K nejnovějšímu zadržení došlo dnes ráno ve čtvrti Moss Side, která leží v centru města. Dnes nad ránem policie prohledala další dva domy. Jeden z nich stojí ve čtvrti Moss Side, kde už dnes v jiné budově došlo k zadržení jedné osoby, a druhý u města St. Helens, které leží západně od Manchesteru, oznámila policie na twitteru.

Ve vazbě podle agentury Reuters setrvává osm lidí poté, co jeden muž a žena byli propuštění bez vznesení obvinění.

Šéf britského protiteroristického policejního útvaru Mark Rowley dnes oznámil, že policie pozatýkala "velkou část sítě", která stojí za atentátem, ale je pravděpodobné, že zatýkání bude ještě pokračovat. Upozornil, že po atentátu bylo v Manchesteru hlášeno více trestných čin z nesnášenlivosti. Hopkins zdůraznil, že v Manchesteru není místo pro diskriminaci a nevraživost a vyzval obyvatele, aby hlásili jakékoli incidenty. Požádal prý duchovní vůdce ve městě, aby se pokusili situaci uklidnit.

Také Hopkins dnes potvrdil, že vyšetřování značně pokročilo, ale zbývá prý spousta práce. Stále jsou podle něj prováděny policejní prohlídky na 12 místech.

Policie dnes poprvé zveřejnila také bližší informace k zadrženým, konkrétně jejich věk. Ve vazbě jsou v současnosti muži ve věku 18 až 38 let. Osobami, které propustila bez obvinění, byly 34letá žena ze čtvrti Blackley a 16letý chlapec z manchesterského předměstí Withington.

Útočníkem byl Salman Abedi (Salmán Abádí). Motivem prý byla touha po pomstě za zabití přítele gangem výrostků, což považoval za čin motivovaný nenávistí vůči muslimům.

Související

Útok v Manchesteru

Britská MI5 nevyužila příležitost, aby zabránila atentátu v Manchesteru

Britská kontrarozvědka MI5 nepracovala dostatečně rychle se zásadními informacemi a nevyužila tak příležitost k tomu, aby zabránila atentátu po koncertě zpěvačky Ariany Grandeové v Manchesteru v roce 2017. Vyplývá to z poslední zprávy veřejného vyšetřování tragédie, při níž bylo zabito 22 lidí včetně dětí. MI5 "hluboce lituje" toho, že nedokázala útoku zabránit, řekl dnes podle agentury Reuters šéf služby Ken McCallum.

Více souvisejících

výbuch v aréně v Manchesteru (23. května 2017) Salman Abedi (útočník z Manchesteru) Velká Británie

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Plyšoví bobři, konzervativní anglická vesnice a různé podoby lásky

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kino nabídka se bude tentokrát soustředit především na lásku a její pojetí v mnoha podobách, ať už jde o Kanadu, venkovskou Anglii či depresí prolezlé Česko.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy