Co s tělem teroristy Amriho? Italské radnice se přou o účet

Řím - Radnice dvou italských měst se přou o to, kdo by měl zaplatit účet za uložení těla teroristy Anise Amriho, který loni v prosinci spáchal atentát na vánoční trhy v centru Berlína.

Milánské úřady požadují uhrazení 2160,80 eur (56.000 Kč) po radnici města, ve kterém policisté Tunisana po několika dnech na útěku zastřelili, informovala agentura DPA.

"Budu se všemi prostředky bránit proti tomuto hanebnému a urážlivému požadavku," komentoval starosta severoitalského města Sesto San Giovanni výzvu k zaplacení nákladů na uložení Amriho těla, kterou mu zaslali z Milána. Peníze obyvatel svého města nikdy neutratím za teroristu, dodal Roberto Di Stefano.

Anis Amri najel loni 19. prosince na vánoční trhy na náměstí Breitscheidplatz v západní části berlínského centra. Zabil 12 lidí včetně jedné Češky. Sedm desítek lidí utrpělo při atentátu zranění. Tunisanovi se následně podařilo prchnout a přes západní Evropu se dostal až na sever Itálie, kde jej policisté v Sesto San Giovanni během rutinní kontroly odhalili a následně v sebeobraně zastřelili. Amriho tělo bylo po dlouhých sporech v červnu převezeno do Tuniska a předáno rodičům.

Související

Německá policie, ilustrační foto

Německá policie zasáhla proti extremistické muslimské skupině

Německé úřady dnes podnikly zásahy na několika místech v Berlíně a v přilehlém Braniborsku proti členům salafistické muslimské skupiny, jejíž činnost krátce předtím zakázaly kvůli podezření z náboženského extremismu. S odkazem na vyjádření policie o tom informovala agentura Reuters.
Anis Amri

Terorista Amri zabil před třemi lety 12 lidí. Kriminalisté ho podcenili

Berlínská kriminální policie podcenila nebezpečnost odmítnutého tuniského žadatele o azyl Anise Amriho, který v prosinci 2016 při teroristickém útoku v německé metropoli zabil 12 lidí včetně jedné Češky. V parlamentním vyšetřovacím výboru, který okolnosti činu objasňuje, to dnes prohlásila tehdejší šéfka oddělení státní ochrany při berlínském zemském kriminálním úřadu Jutta Porzuceková.

Více souvisejících

Anis Amri (terorista z Berlína) Itálie

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

Zdroj: David Holub

Další zprávy