Zkouřená Británie? Lídr konzervativců brojil proti drogám, teď chce legalizaci marihuany

Londýn - Británie prohrává boj s konopnými drogami, seženete je téměř na každém rohu. Lídr konzervativců a exministr zahraničí William Hague proto přišel s návrhem, aby se marihuana a hašiš legalizovaly. Británie patří v přístupu k měkkým drogám k nejstriktnějším zemím a nepovoluje jejich držení ani pro léčebné účely.

Mezi britskými politiky rozpoutal debatu o změně přístupu k marihuaně případ 12letého chlapce Billyho Caldwella, jemuž matka přivezla z Kanady lék obsahující drogu. Policie jej však na letišti zabavila a chlapec trpící těžkou epilepsií poté musel do nemocnice. Až pak úřady v jeho případě povolily výjimku. Vláda Theresy Mayové v pondělí oznámila, že se bude zabývat možným uvolněním pravidel pro využívání marihuany k léčebným účelům. 

Hague zašel v názoru na změnu britských protidrogových zákonů dále než většina kolegů. V listu The Daily Telegraph napsal, že "jakýkoli boj" s marihuanou v ulicích byl "nezvratně ztracen", a proto by vládnoucí strana měla zvážit její legalizaci.

"Je na čase uznat fakta a sáhnout k rázné změně, která bude mít ekonomický i sociální přínos a konzervativcům umožní ukázat, že jsou otevřeni rozumným novým postojům," napsal Hague, který podle televize BBC ještě jako lídr konzervativců v letech 1997 až 2001 jakékoli zmírnění přístupu vůči měkkým drogám tvrdě odmítal.

Hague tvrdí, že konopné drogy jsou bez ohledu na postihy v Británii tak snadno dostupné a natolik rozšířené, že nemá smysl pokračovat v jejich kriminalizaci, z níž těží pouze zločinecké skupiny vydělávající na vysokých cenách nelegálních produktů. Jejich povolení by podle něho přineslo státu příjmy z daní. Konzervativci by proto měli změnit svůj pohled na věc a přestat vnímat zastánce legalizace měkkých drog jako lidi se "sklonem k divným, nezodpovědným a bláznivě liberálním postojům", uvedl Hague.

Vláda však v této věci dala v reakci na jeho slova najevo zcela opačný postoj. "Škodlivé účinky marihuany jsou dobře známé a neexistují žádné plány na její legalizaci," řekl dnes novinářům mluvčí Mayové.

Ministr vnitra Sajid Javid polemizoval s Hagueovým tvrzením o prohrané válce s pouliční marihuanou, jejíž držení a distribuce podle něho zůstane trestná. Konopné drogy podle něho "poškozují duševní a fyzické zdraví" a je třeba jasně odlišit možné povolení užití pro léčebné účely od úplné dekriminalizace.

Související

Více souvisejících

Velká Británie Marihuana Drogy William Hague

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy