"Postaveno Italy, uklizeno migranty." Charlie Hebdo otiskl drsnou karikaturu

Paříž - Týdeník Charlie Hebdo otiskl karikaturu s nedávno zříceným Morandiho mostem v Janově, v jehož troskách zemřelo 43 lidí. Tématem satiry je práce italských stavařů i protiimigrační politika současné italské vlády.

O karikatuře dnes informovala agentura ANSA, která ho označila za "hrůzostrašnou ironii".

Na obrázku je část zříceného mostu a pod ním spadlá auta. U nich je černoch v teplém oblečení, jak s koštětem zametá. Obrázek doprovází popisek "Postaveno Italy... uklizeno migranty".

Francouzský časopis Charlie Hebdo v září 2016 otiskl obrázek, na němž byly oběti zemětřesení v Itálii srovnávány s italskými těstovinami. Na obrázku byly zakrvácený muž a žena, nápisy druhů italských těstovin a text: "Na 300 osob zemřelo při zemětřesení v Itálii. Zatím se neví, zda zemětřesení před tím, než udeřilo, vykřiklo "Alláhu akbar".

Loni v listopadu vzbudila polemiku obálka týdeníku Charlie Hebdo, která znázorňovala odborníka na islám a profesora Oxfordské univerzity Tariqa Ramadana s obří erekcí a nápisem "jsem šestý pilíř islámu". Ramadan tehdy ve Francii čelil obvinění od dvou žen, že je znásilnil. 

Kvůli karikaturám proroka Mohameda se redakce týdeníku stala v lednu 2015 terčem útoku islámských radikálů. Zabito při něm bylo 12 novinářů a policistů.

Související

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

U příležitosti šestiletého výročí teroristických útoků na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a obchod s košer potravinami, při nichž zahynulo 17 lidí, se dnes v Paříži v omezeném počtu sešli francouzští představitelé na neokázalém pietním obřadu, informovala agentura AFP. Jde o první připomínku útoků z ledna 2015 od doby, kdy soud v Paříži v polovině prosince vynesl rozsudky nad víc než desítkou spolupachatelů útoků.
Advokátka Aliho Rizu Polata

Spolupachatel útoku na Charlie Hebdo dostal 30 let vězení

V procesu se spolupachateli útoku na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo v roce 2015 dnes soud poslal hlavního obžalovaného Aliho Rizu Polata na 30 let do vězení. Stejný trest vyměřil také družce jednoho ze zabitých atentátníků Hayat Boumeddieneové.

Více souvisejících

Charlie Hebdo zřícený most v Janově (Itálie 14.8.2018) Itálie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy