Trest pro antimuslimského radikála Robinsona? Třaskavou kauzu přebírá prokurátor

Do případu nacionalisty a protiislámského aktivisty Tommyho Robinsona, který byl letos odsouzen za pohrdání soudem, by se nyní měl vložit britský generální prokurátor. Rozhodl o tom dnes londýnský trestní soud, který věc jeho úřadu postoupil k došetření. Robinsonova kauza vzbuzuje velké emoce zejména kvůli nasazení jeho podporovatelů, podle nichž aktivista jen pravdivě upozorňuje na případy sexuálního zneužívání.

Robinson dlouhodobě sledoval případ, ve kterém bylo obžalováno 20 mužů převážně pákistánského původu za znásilňování a zneužívání nezletilých dívek na severu Anglie. Při soudním projednávání média nesměla s ohledem na oběti o průběhu procesu informovat, Robinson ale embargo porušil, když na facebooku zveřejnil videozáznam jednání.

Kvůli tomu byl letos v květnu zatčen a posléze vzhledem k předchozímu podmíněnému trestu i odsouzen ke 13 měsícům vězení za pohrdání soudem. Odvolací soud ale v srpnu tento rozsudek zrušil, nařídil nové líčení a Robinsona propustil na kauci.

Soudce Nicholas Hilliard dnes rozhodl, že případ je příliš složitý a že by jej měl posoudit generální prokurátor.

Robinson, vlastním jménem Stephen Yaxley-Lennon, byl jedním ze zakladatelů krajně pravicové Anglické obranné ligy (EDL). Skupina se dostala do veřejného povědomí pořádáním demonstrací a protestních pochodů proti muslimům, opakovaně se dostávala do násilných konfliktů s levicovými aktivisty.

Po Robinsonově odsouzení se na jeho stranu postavila řada zástupců krajně pravicových evropských stran. Vysvětlení žádal po premiérce Therese Mayové i předseda SPD Tomio Okamura.

Související

Policie Velká Británie

Londýn omezil demonstrace. Hrozí nákaza koronavirem a střety levice s pravicí

Londýnská policie omezila dobu trvání protestů, které se dnes mají uskutečnit v centru města. Demonstrace proti rasismu a policejnímu násilí i akce příznivců krajní pravice musí skončit do 17:00 místního času (18:00 SELČ). Stoupencům jednotlivých táborů vyhradili policisté také oblasti, ve kterých se mohou shromažďovat. Londýnský starosta dnes opět vyzval, aby lidé zůstali raději doma.

Více souvisejících

Tommy Robinson (Anglická obranná liga) Velká Británie

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy