Italští populisté slibovali hory doly, teď je jejich vláda terčem posměchu

Italské vládní Hnutí pěti hvězd (M5S) nemůže splnit některé volební sliby, například zastavení výstavby plynovodu Trans Adriatic Pipeline (TAP) by Itálii přineslo pokutu 20 miliard eur (518 miliard Kč). Jihoitalská ocelárna Ilva, kterou chtělo M5S z ekologických důvodů zavřít, zůstává v provozu, a hnutí navíc podpoří daňovou amnestii, kterou prosadila koaliční strana Liga. Pozornost se nyní upírá na rychlodráhu TAV, která má spojit Turín a Lyon. Liga ji prosazuje, M5S je proti. Šéf protestního hnutí, vicepremiér Luigi Di Maio, v pondělí po vlně kritiky a výsměchu svou stranu vyzval, aby se semkla, napsala agentura Reuters.

Na protest proti tomu, že M5S projekt italské části plynovodu TAP podpoří, zapálili někdejší příznivci protestního hnutí v neděli v jihoitalském městě Melendugno vlajku M5S. Projekt za 40 miliard dolarů (přes 872 miliard Kč) by měl od roku 2020 dodávat do Evropy ročně kolem 16 miliard metrů krychlových zemního plynu a snížit její závislost na ruské surovině.

Trasa plynovou má vést z Ázerbájdžánu přes Gruzii, Turecko, Řecko, Albánii a pod mořem do jižní Itálie. Je součástí plánovaného jižního koridoru, jehož cílem je spojit země EU s novými zdroji zemního plynu. TAP se napojí na plynovod Transanatolian Pipeline (TANAP).

Hnutí M5S před volbami slíbilo, že pokud se dostane k moci, projekt zastaví. O víkendu ale Di Maio konstatoval, že práce na plynovodu budou pokračovat, protože kdyby se z projektu Itálie stáhla v nynější fázi, stálo by ji to 20 miliard eur. To vyvolalo kritiku i výsměch ze všech stran, i z hnutí samotného.

Di Maio se hájil tím, že se o pokutě dozvěděl až po volbách, když získal přístup k veškeré dokumentaci. Ministři z minulé vlády to odmítli s poukazem na to, že dokumentace byla veřejná.

"M5S slíbilo, že do dvou týdnů (v úřadu) TAP zastaví. Na základě tohoto slibu získalo hlasy. Po šesti měsících změnilo názor. My (Demokratická strana) jsme prohráli volby, Itálie ztratila čas. Di Maio ztratil tvář," uvedl v prohlášení někdejší šéf Demokratické strany Matteo Renzi.

Vedle plynovodu TAP a nepřerušeného provozu oceláren Ilva se nyní pozornost upírá na další velký plánovaný projekt, proti němuž se hnutí M5S vždy stavělo - na rychlodráhu TAV mezi Turínem na severozápadě Itálie a francouzským Lyonem na druhé straně hranic.

Ministr dopravy Danilo Toninelli z hnutí M5S nechal v červnu projekt pozastavit s tím, že chce nejprve vidět analýzu nákladů a přínosů této 270 kilometrů dlouhé trati.

Di Maio dnes podle turínského listu La Stampa Ligu, svého partnera ve vládní koalici, varoval, že pokud se rychlodráha TAV realizuje, M5S se zhroutí. Liga, která se opírá mimo jiné o podporu drobných podnikatelů na severu, projekt zahrnující 57kilometrový tunel pod Alpami podporuje. Tvrdí, že na severu podpoří obchod.

Související

Luigi di Maio

Hnutí pěti hvězd hlasuje o podpoře Draghiho nové italské vlády

Členové dosud vládního italského Hnutí pěti hvězd (M5S) dnes pomocí hlasování na internetu rozhodují, zda podpoří novou vládu premiéra Maria Draghiho. Svůj hlas může do 18:00 SEČ odevzdat na 120.000 členů této strany, která má nejvíce křesel v obou komorách parlamentu.
Giuseppe Conte

Italský expremiér Conte chce pokračovat v politické kariéře

Italský expremiér Giuseppe Conte se rozhodl zůstat v politice i po odchodu z čela vlády, kterou jako nestraník vedl od roku 2018 do konce letošního ledna. Hodlá kandidovat v doplňovacích volbách do parlamentu, které se budou konat v toskánském městě Siena v první polovině tohoto roku, napsal dnes list Corriere della Sera.

Více souvisejících

Hnutí pěti hvězd Luigi di Maio (Hnutí pěti hvězd) Itálie Liga Severu (Itálie)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Aktualizováno před 11 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 27 minutami

Aktualizováno před 43 minutami

před 43 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy