Francie nechá vánoční trh ve Štrasburku uzavřený i ve čtvrtek

Vánoční trh ve Štrasburku zůstane uzavřen i ve čtvrtek. Oznámila to dnes radnice východofrancouzského města. Výuka ve školách bude moci být obnovena. Zákaz bude nadále platit pro venkovní kulturní akce, ale ty konané v uzavřených prostorách se konat budou. Opatření souvisí s úterním útokem, při němž devětadvacetiletý Chérif Chekatt zabil v centru města tři lidi a 12 osob zranil. Policie po něm stále pátrá.

Premiér Édouard Philippe oznámil, že prezident Emmanuel Macron rozhodl navýšit počet vojáků mobilizovaných v rámci bezpečnostní operace Sentinelle. Byla zahájena roku 2015 kvůli teroristickým útokům. Philippe řekl, že k 500 vojákům zmobilizovaným dosud přibude v příštích dnech 1500 s úkolem "zajistit bezpečnost Francouzů a vybraných míst".

Úřady východofrancouzského departementu Haut Rhin oznámily zpřísněné kontroly na letišti v Mylhúzách a také na nádražích v Colmaru, Mylhúzách a v Saint-Louisu. V dalších částech Francie, v přístavu Le Havre a městech Rouen a Caen se úřady rozhodly posílit ostrahu tamních vánočních trhů.

Kvůli vytíženosti pořádkových sil byly odloženy tři zápasy první fotbalové ligy, které se měly konat o víkendu. Na sobotu je ohlášen další protest takzvaných žlutých vest, které pořádají demonstrace v sobotu od 17. listopadu.

Francouzské úřady dosud útočníka označovaly jako Chérifa C. Večer policie požádala svědky o pomoc při pátrání po něm a zveřejnila celé jeho jméno, popis i fotografii. V popisu stojí, že je to muž vysoký 1,80 metru, normální postavy, s krátkými vlasy, možným vousem a znaménkem na čele. Ve výzvě také stojí, že jde o nebezpečného jedince. Lidé nemají jednat sami, ale zavolat policii.

Pařížská starostka Anne Hidalgová oznámila, že o dnešní půlnoci zhasnou k uctění památky obětí štrasburského útoku a na podporu jejich příbuzných světla na Eiffelově věži.

Při pátrání po Chekattovi pomáhá také policie v Německu, které posílilo hraniční kontroly. Německo kvůli situaci opatření na vánočních trzích nezpřísnilo. Italské ministerstvo vnitra ale oznámilo zvýšená bezpečnostní opatření kolem vánočních akcí. Budou zavedeny kontroly u římských památek včetně Kolosea, u kostelů i vstupů do metra a zvýšená ostraha se bude týkat také nákupních středisek. V Česku jsou bezpečnostní opatření posílena preventivně od 1. prosince.

Související

Francouzský herec Gérard Depardieu

Slavný herec Gérard Depardieu byl ve Francii zadržen

Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen pařížskou policií, uvedla BFMTV. Kriminalisty zajímají případy dvou žen, které hvězdu světové kinematografie obvinily ze sexuálního napadení během natáčení filmů v posledních deseti letech. Depardieu je ve vazbě od osmi hodin ráno, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

Francie Štrasburk

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy