Vlivný politik Juppé vyklidil pole, už není členem francouzských Republikánů

Bývalý francouzský premiér Alain Juppé už není členem strany Republikáni (LR). Informaci francouzského tisku dnes serveru Franceinfo potvrdil mluvčí tohoto středopravého uskupení Gilles Platret. Politik, který se před volbami v roce 2017 ucházel o nominaci své strany do boje o prezidentský úřad, přestal podle mluvčího platit členské poplatky.

"Je tomu tak," uvedl mluvčí Republikánů Platret v reakci na informace francouzského tisku. Juppé, kterého označil za "velkou osobnost", podle něj nejenže přestal platit členské poplatky, ale nezúčastnil se již rok členských schůzí. "Rozhodl se vyklidit pole, jsme smutní, ale víte, život jde dál," uvedl mluvčí. "Přežijeme to," dodal ironicky.

#Politique: Alain #Juppe quitte #LesRepublicains https://t.co/cGwNA0LuTE pic.twitter.com/XcwzHmjBHR

— LA VDN par La Voix du Nord (@lavoixdunord) 4. ledna 2019

Juppé, který je nyní starostou jihofrancouzského města Bordeaux, se před volbami v roce 2017 ucházel o nominace své strany do boje o funkci prezidenta. Ve stranických primárkách skončil ale na druhém místě za svým konzervativním soupeřem Françoisem Fillonem.

Vzhledem ke skandálům, kterým Fillon čelil, se určitou dobu uvažovalo, že by ho Juppé přece jen v roli kandidáta Republikánů nahradil, starosta Bordeaux to ale nakonec odmítl.

Juppé byl v 80. a 90. letech několikrát ministrem, v letech 1995 až 1997 byl dokonce francouzským premiérem. V letech 1994 a 1997 byl i předsedou Sdružení pro republiku (RPR) a v letech 2002 až 2004 šéfem Svazu pro lidové hnutí (UMP), předchůdců Republikánů. Středopravá strana sdružuje gaullisty, liberály a část centristů a od konce roku 2017 jí předsedá Laurent Wauquiez.

Související

François Fillon

Juppé podpořil Fillona navzdory jeho skandálu

Paříž - Francouzský expremiér Alain Juppé dnes podpořil Françoise Fillona, který navzdory skandálu Penelopegate usiluje o post prezidenta Francie za umírněnou pravici. Roli hlavního favorita voleb posiluje centrista Emmanuel Macron.
Francie

Juppé odmítl kandidovat na prezidenta Francie, Republikáni jsou v koncích

Bordeaux - Francouzský expremiér Alain Juppé nebude kandidovat na prezidenta Francie za úmirněnou pravici a přiznal, že se nepovažuje za představitele obnovy. Republikni přitom s ním počítali místo Françoise Fillona, který se potýká se skandálem Penelogate. První kolo voleb hlavy státu se uskuteční koncem dubna.

Více souvisejících

Alain Juppé Francie

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 45 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy