Lži o vrahovi gdaňského starosty? Promluvila útočníkova matka, je zdrcená

Omlouvám se za syna a prosím o odpuštění, zdůraznila matka sedmadvacetiletého muže obviněného z vraždy gdaňského starosty v rozhovoru, který dnes otiskl polský list Gazeta Wyborcza. "Ať nás někdo pochopí, on ublížil taky nám," řekla žena, která ještě před propuštěním syna z věznice a vražedným útokem varovala policii, že ji znepokojují synovy nálady a že mladý muž je schopen provést něco nepředvídatelného.

Oblíbeného politika pobodal útočník při charitativním koncertu v neděli 13. ledna, o den později třiapadesátiletý Pawel Adamowicz zraněním podlehl. Pachatel po útoku setrval na pódiu, nyní mu hrozí doživotí.

"Tolika lidem ublížil - starostovi, jeho rodině, nám. Ale zůstávám matkou. Je to nejtěžší pocit, jaký si lze představit," řekla deníku žena, uvedená jako Jolanta. Předpokládaný vrah gdaňského starosty Pawla Adamowicze bývá v médiích označován pouze jako Stefan W.

O útoku se dozvěděla, když ji zatelefonoval jeden ze synů, že Stefan pobodal Adamowicze. "Začala jsem plakat, manžel také, říkali jsme si, že to není možné," vylíčila. "Modlili jsme, aby starosta přežil."

Mayor #Adamowicz's wife and daughters, aged 8 and 15, visit their father's coffin as he lies in state ahead of tomorrow's funeral.From 5pm today Poland entered a period of official national mourning, with a funeral procession taking the coffin to St Mary's Basilica this evening pic.twitter.com/z0OLHB5OGt

— Notes from Poland ?? (@notesfrompoland) 18. ledna 2019

Starostu osobně poznala jako vřelého a dobrého člověka, vídávala ho na ulici, zdravili se. O tom, že nepřežil, se dozvěděla z televize. "Co teď bude?" zeptala se dcery a obě se rozplakaly.

Když varovala policii před synem Stefanem, doufala, že nebude propuštěn z vězení, nebo že ho budou sledovat. Uslyšela ale od policistů, že k tomu chybí důvod a že jen ohlásí její pochybnosti věznici. Později se s ní už nikdo nespojil, dokud policisté nevpadli do bytu se zbraněmi v rukách.

"Absolvovala jsem resocializaci, chápala jsem, co se děje, ale když už syna propustili, neobviňujte prosím mne, ani mé děti. Co jsme měli dělat?"

Stefan po propuštění z vězení, kde si odpykal trest za přepady bank, podle matky s rodinou moc nekomunikoval; chápala to tak, že se stydí a že se cítí být ztracený; nejčastěji prý mlčel.

"Celou dobu si myslím, že se mi to zdá. Že se probudím a vše se vrátí do normálu," řekla. Podobně na tom byla před 12 lety, kdy zahynul její první muž. Ale o něm se jí zdálo, o Stefanovi sny nemá.

"Jako matka ho stále mám ráda. Jen si zoufám, že tolika lidem ublížil," řekla s pláčem. "Porodila jsem syna, který zabil člověka, a musím s tím žít. Ale nikdy se ho nezřeknu. Budu s tím utrpením až do konce života, i když syna jsem ztratila navždy. Na svobodě ho určitě už neuvidím."

Většina toho, co se v médiích o Stefanovi tvrdí, není podle ní pravda: že někomu probodl ruku, že chtěl být velitelem koncentračního tábora, že ji bil, užíval drogy, vydíral a vymáhal výkupné. "Jsou to všechno lži. Je pravda, že se neučil. Skončil v šesté třídě, protože chodil za školu. Zjistili mu poruchy chování a emocí. Měl problémy, ale nebyl gangster," zdůraznila.

Kvůli tlaku médií se rozhodla používat jen příjmení druhého manžela. "Chodím po ulicích a stále myslím na tu tragédii a že už nic nebude jako dřív," řekla. "Myslím taky na to, co bude, jestli mě někdo pozná a spojí s tím, co udělal Stefan. Dozvěděla jsem se, že kolegyně v práci řekla, že jde o pověst pracoviště. Vzala jsem si dovolenou. Všichni se bojíme, že budeme potrestáni za Stefana. Ale co jsme měli udělat? Víte, jak je těžké udat vlastní dítě? Ale šla jsem na policii a řekla, že něco nepředvídatelného udělá," dodala.

Související

Pawel Adamowicz (starosta Gdaňsku)

Pocta zavražděnému starostovi Gdaňsku: Praha po něm pojmenovala ulici

Pražský magistrát pojmenoval promenádu na pražských Vinohradech po zavražděném starostovi Gdaňsku Pawlu Adamowiczovi. Místo vybral po konzultacích s polskou velvyslankyní a polským ministerstvem zahraničí. Dnes o tom rozhodli radní hlavního města. Starosta polského města byl zavražděn začátkem letošního roku na charitativní akci.

Více souvisejících

Pawel Adamowicz (starosta Gdaňsku) Gdaňsk (Polsko) Polsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

před 2 hodinami

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 4 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 5 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 14 hodinami

před 14 hodinami

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy