Staronový švédský premiér Löfven představil vládu, hodlá bránit demokracii

Staronový švédský premiér Stefan Löfven dnes představil svou menšinovou vládu, kterou se podařilo vytvořit po více než čtyřech měsících povolebního patu. Své posty v kabinetu, ve kterém kromě Löfvenových sociálních demokratů usednou také Zelení, si udrží většina dosavadních ministrů, informovala agentura DPA.

Ministryní zahraničí zůstává Margot Wallströmová, Magdalena Anderssonová nadále povede ministerstvo financí. Svou funkci si udržel také ministr spravedlnosti Morgan Johansson. V 21členné vládě je pouze šest nových tváří. Jednou z nich je oblíbený sociální demokrat Anders Ygeman, někdejší ministr vnitra, který bude mít nyní na starosti energetiku a digitalizaci.

Löfven se do čela švédské vlády postavil znovu poté, co se mu po více než čtyřměsíčním patu podařilo uzavřít se stranami napříč politickým spektrem dohodu, jejímž cílem je zabránit protiimigrační straně Švédští demokraté prosazovat svou politiku. Toleranci kabinetu slíbily dosud opoziční Strana středu a Liberálové a nakonec i exkomunistická Levicová strana, s jejíž podporou doposud Löfven vládl.

"V mnoha zemích se skupiny s protidemokratickým programem dostaly dokonce do vlády. My ve Švédsku jsme si ale vybrali jinou cestu," řekl dnes ve švédském parlamentu Löfven.

In several countries, forces with an antidemocratic agenda have made it all the way to government. But in Sweden we stand up for the equal value of all people. We are choosing a different path.Statement of Government Policy: https://t.co/djVZ5dJzd8

— SwedishPM (@SwedishPM) 21. ledna 2019

V parlamentních volbách 9. září zvítězil rozdílem jediného mandátu středolevý blok v čele se sociálními demokraty, kteří spolupracovali s Levicovou stranou a Zelenými, nad středopravou aliancí vedenou Umírněnou koaliční stranou. Výrazně ve volbách posílili protiimigrační Švédští demokraté.

Jak uvedl list The Local, nová Löfvenova vláda bude jedna z nejslabších ve Švédsku za posledních 70 let.

Související

Stefan Löfven

Švédský premiér Löfven oznámil, že v listopadu podá demisi

Švédský premiér Stefan Löfven dnes oznámil, že v listopadu podá demisi. Chce svému nástupci umožnit, aby se připravil na volby, které budou příští rok. Informovala o tom agentura AFP. Podpora vládnoucích sociálních demokratů klesla na minimum od počátku pandemie, vyplývá z průzkumu agentury Sifo.

Více souvisejících

Stefan Löfven Švédsko

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy