Loď Sea-Watch s migranty připlula do Katánie, tamní prokurátor nesnáší neziskovky

V sicilském přístavu Katánie dnes zakotvila loď Sea-Watch 3, z níž se má vylodit 47 migrantů, které plavidlo stejnojmenné německé neziskové organizace zachránilo před dvěma týdny u Libye. Informoval o tom deník La Repubblica. Loď předtím kotvila pět dní u přístavu Syrakusy. Sea-Watch považuje přesměrování do Katánie za politické rozhodnutí, tamní prokurátor totiž vešel ve známost tvrdým postupem proti neziskovým organizacím. Podle agentury AFP si migranty rozdělí sedm evropských zemí, La Repubblica píše o osmi státech.

"Musíme plout do Katánie. To znamená, že se musíme vzdálit od bezpečného přístavu a vydat se přístavu, kde působí prokurátor, který se proslavil svou agendou proti neziskovým organizacím, jež zachraňují migranty na moři. Co je to jiného než politický tah? Doufáme v to nejlepší, čekáme to nejhorší," napsala na twitteru organizace Sea-Watch.

La #SeaWatch è arrivata a Catania. Siamo contenti che il calvario sia finito per i nostri ospiti.Auguriamo loro il meglio. Speriamo che l'Europa possa accoglierli e permettergli di vivere come meritano. #DefendSolidarity #United4Med pic.twitter.com/UqFZmeJkFf

— Sea-Watch Italy (@SeaWatchItaly) 31. ledna 2019

Katánský prokurátor Carmelo Zuccaro začal na jaře 2017 veřejně tvrdit, že nevládní organizace spolupracují s pašeráky lidí. V březnu 2018 nechal obstavit loď Open Arms, protože nevylodila zachráněné migranty v Libyi. Opatření po měsíci zrušil soud, podle kterého Libye není pro běžence bezpečným místem. Vyšetřování ale stále neskončilo.

Zuccaro se také postavil proti tomu, aby byl ministr vnitra a šéf protiimigrační strany Liga Matteo Salvini souzen kvůli kauze Diciotti. Zda bude Salvini zbaven imunity a souzen kvůli tomu, že loni v srpnu odmítl nechat vystoupit přes 150 migrantů z lodi Diciotti, rozhodne italský Senát. Vicepremiérovi hrozí v případě procesu až 15 let vězení. Zatímco dříve hlásal, že se soudu nebojí, nyní se hájí veřejným zájmem a tlačí na senátory, aby ho imunity nezbavovali.

Agentura ANSA informovala, že skupina právníků dnes podala žalobu na Salviniho na prokuratuře v Syrakusách. Provinil se podle nich stejně jako v případě Diciotti. Syrakuský státní zástupce Fabio Scavone bude vyšetřovat, zda ministr vnitra jednal proti ústavě, zneužil svých pravomocí a migranty na palubě držel protiprávně. Scavone se v předchozích dnech vyjádřil, že posádka Sea-Watch 3 se "nedopustila žádného zločinu" a pouze "zachránila migranty a vybrala cestu, která se v té době zdála jako nejbezpečnější".

Italská vláda lodi Sea-Watch 3 vyčítá, že nenechala zasáhnout libyjskou pobřežní stráž a později nevyložila běžence v Tunisku. Podle posádky ani Libye, ani Tunisko na výzvy nereagovalo.

Italská vláda loni v červnu uzavřela z popudu Salviniho přístavy lodím nevládních organizací. Nyní připravuje opatření, které zamezí humanitárním lodím vplout do italských výsostných vod.

Související

Více souvisejících

Sea Watch uprchlíci Sicílie Itálie

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy