Italský vicepremiér se setkal se žlutými vestami. Podle Paříže je to nepřijatelné

Francouzské ministerstvo zahraničí považuje setkání italského vicepremiéra a šéfa protestního Hnutí pěti hvězd Luigiho Di Maia se zástupci žlutých vest za další, nepřijatelnou provokaci, uvedl dnes mluvčí resortu. Hnutí žlutých vest od poloviny listopadu pořádá protesty proti hospodářské a sociální politice prezidenta Emmanuela Macrona. Di Maio se s jejich zástupci setkal v úterý v pařížském regionu, naplánovali i další setkání v Římě.

"Tato nová provokace mezi sousedními zeměmi a partnery v Evropské unii není přijatelná," uvedl mluvčí francouzského ministerstva zahraničí. Di Maio by jako člen vlády neměl svým opakovaným vměšováním podrývat vzájemné vztahy Francie a Itálie, dodal.

"Setkali jsme se s lídrem žlutých vest Cristophem Chalençonem a s kandidáty do evropských voleb ze seznamu RIC (Shromáždění občanské iniciativy) Ingrid Levavasseurové," napsal ve úterý na facebooku Di Maio. Deník La Repubblica iniciativu italského vicepremiéra interpretoval jako hledání spojenců před volbami do Evropského parlamentu.

Jedenatřicetilá zdravotní sestra Levavasseurová, která zastupuje umírněný proud žlutých vest, pochází z departementu Eure na severozápadě Francie a stojí v čele kandidátky RIC do květnových voleb do EP. Ústředním požadavkem tohoto proudu je zavedení přímé demokracie.

Padesátník Chalençon je jednou z mediálně výrazných tváří hnutí. Pochází z departementu Vaucluse na jihozápadě země, patří ke skupině místních organizátorů protestů a sám se prohlásil za mluvčího žlutých vest z tohoto regionu. Někteří z protestujících s tím nesouhlasí, kovář Chalençon se podle nich svými postoji blíží krajní pravicí a hnutí využívá k tomu, aby se zviditelnil. Média si také všímají jeho protimuslimských příspěvků na sociálních sítích.

Další dvě výrazné osobnosti hnutí žlutých vest, řidič kamionu Éric Drouet a youtuber Maxime Nicolle, které server Euronews klade na pravou stranu politického spektra, agentuře ANSA potvrdili, že je Di Maio nekontaktoval.

"Je to nezávislá iniciativa zpolitizované skupiny, která hnutí žlutých vest nezastupuje," řekl Nicolle. "Naše hnutí je striktně apolitické a nemá v úmyslu se během voleb do Evropského parlamentu angažovat. Jestli mi Di Maio zavolá, ani mu nezvednu telefon," dodal.

Di Maio už před měsícem žlutým vestám nabídl využití internetové platformy Rousseau, jejímž prostřednictvím členové M5S o všem hlasují. Nespokojení Francouzi by tuto internetovou platformu mohli podle italského vicepremiéra použít k organizaci protestů, při hlasování o volebním programu nebo při výběru volebních kandidátů.

Vztahy mezi Římem a Paříží po nástupu italské populistické vlády loni v červenu komplikuje celá řada třecích ploch. Prvním impulsem k diplomatickým přestřelkám byla migrace. Od nástupu nové vlády v Římě stojí navíc na italské straně práce na rychlodráze, která má spojit Turín a Lyon. A konečně, žluté vesty na úkor prezidenta podpořil i Di Maiův koaliční partner Matteo Salvini.

Související

Více souvisejících

Francie Paříž Itálie Luigi di Maio (Hnutí pěti hvězd)

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy