Italský vicepremiér se setkal se žlutými vestami. Podle Paříže je to nepřijatelné

Francouzské ministerstvo zahraničí považuje setkání italského vicepremiéra a šéfa protestního Hnutí pěti hvězd Luigiho Di Maia se zástupci žlutých vest za další, nepřijatelnou provokaci, uvedl dnes mluvčí resortu. Hnutí žlutých vest od poloviny listopadu pořádá protesty proti hospodářské a sociální politice prezidenta Emmanuela Macrona. Di Maio se s jejich zástupci setkal v úterý v pařížském regionu, naplánovali i další setkání v Římě.

"Tato nová provokace mezi sousedními zeměmi a partnery v Evropské unii není přijatelná," uvedl mluvčí francouzského ministerstva zahraničí. Di Maio by jako člen vlády neměl svým opakovaným vměšováním podrývat vzájemné vztahy Francie a Itálie, dodal.

"Setkali jsme se s lídrem žlutých vest Cristophem Chalençonem a s kandidáty do evropských voleb ze seznamu RIC (Shromáždění občanské iniciativy) Ingrid Levavasseurové," napsal ve úterý na facebooku Di Maio. Deník La Repubblica iniciativu italského vicepremiéra interpretoval jako hledání spojenců před volbami do Evropského parlamentu.

Jedenatřicetilá zdravotní sestra Levavasseurová, která zastupuje umírněný proud žlutých vest, pochází z departementu Eure na severozápadě Francie a stojí v čele kandidátky RIC do květnových voleb do EP. Ústředním požadavkem tohoto proudu je zavedení přímé demokracie.

Padesátník Chalençon je jednou z mediálně výrazných tváří hnutí. Pochází z departementu Vaucluse na jihozápadě země, patří ke skupině místních organizátorů protestů a sám se prohlásil za mluvčího žlutých vest z tohoto regionu. Někteří z protestujících s tím nesouhlasí, kovář Chalençon se podle nich svými postoji blíží krajní pravicí a hnutí využívá k tomu, aby se zviditelnil. Média si také všímají jeho protimuslimských příspěvků na sociálních sítích.

Další dvě výrazné osobnosti hnutí žlutých vest, řidič kamionu Éric Drouet a youtuber Maxime Nicolle, které server Euronews klade na pravou stranu politického spektra, agentuře ANSA potvrdili, že je Di Maio nekontaktoval.

"Je to nezávislá iniciativa zpolitizované skupiny, která hnutí žlutých vest nezastupuje," řekl Nicolle. "Naše hnutí je striktně apolitické a nemá v úmyslu se během voleb do Evropského parlamentu angažovat. Jestli mi Di Maio zavolá, ani mu nezvednu telefon," dodal.

Di Maio už před měsícem žlutým vestám nabídl využití internetové platformy Rousseau, jejímž prostřednictvím členové M5S o všem hlasují. Nespokojení Francouzi by tuto internetovou platformu mohli podle italského vicepremiéra použít k organizaci protestů, při hlasování o volebním programu nebo při výběru volebních kandidátů.

Vztahy mezi Římem a Paříží po nástupu italské populistické vlády loni v červenu komplikuje celá řada třecích ploch. Prvním impulsem k diplomatickým přestřelkám byla migrace. Od nástupu nové vlády v Římě stojí navíc na italské straně práce na rychlodráze, která má spojit Turín a Lyon. A konečně, žluté vesty na úkor prezidenta podpořil i Di Maiův koaliční partner Matteo Salvini.

Související

Francouzský herec Gérard Depardieu

Slavný herec Gérard Depardieu byl ve Francii zadržen

Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen pařížskou policií, uvedla BFMTV. Kriminalisty zajímají případy dvou žen, které hvězdu světové kinematografie obvinily ze sexuálního napadení během natáčení filmů v posledních deseti letech. Depardieu je ve vazbě od osmi hodin ráno, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

Francie Paříž Itálie Luigi di Maio (Hnutí pěti hvězd)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy