Návrat džihádistů do Británie? Pokud se vám to podaří, pak něco uvidíte, pohrozil ministr

Britský ministr vnitra dnes varoval, že hodlá zabránit Britům, kteří odešli na Blízký východ a přidali se tam k teroristickým organizacím, v návratu do země. V rozhovoru poskytnutém listu The Times tak reagoval na debatu, kterou vyvolal případ těhotné Britky Shamimy Begumové. Ta odešla do Sýrie v roce 2015 v 15 letech a připojila se k organizaci Islámský stát (IS). Nyní se chce vrátit do vlasti.

"Moje poselství je jasné," řekl ministr vnitra Sajid Javid. "Pokud jste podporovali teroristické organice v zahraničí, nebudu váhat v tom, abych vám zabránil v návratu," dodal.

"Musíme mít na paměti, že ti, kteří opustili Británii, aby se připojili k IS, byli plni nenávisti k této zemi," zdůraznil dnes ministr Javid a podotkl, že Británie má k dispozici mnoho možností, jak lidem, kteří se připojili na Blízkém východě k teroristickým organizacím zabránit v návratu včetně té, že budou zbaveni britského občanství. "Pokud se vám podaří vrátit se, měli byste být připraveni na výslech, vyšetřování a možné stíhání," varoval džihádisty ministr.

Javid hovořil o problému britských džihádistů v souvislosti s případem Shamimy Begumové. Nyní devatenáctiletá Britka, která je v devátém měsíci těhotenství, odešla v roce 2015 do Sýrie. V rozhovoru s listem The Times ovšem uvedla, že se chce vrátit zpět a porodit v Británii. V Sýrii mladá žena žila podle svých slov s bojovníkem IS, měla už dvě děti, obě ale zemřely. "Nelituji toho, že jsem sem přišla," řekla rovněž Begumová listu The Times.

Londýňanka Begumová, která nyní pobývá v uprchlickém táboře spolu s dalšími 39.000 lidmi, utekla spolu se svými spolužačkami Amirou Abaseovou a Kadizou Sultanaovou z domova před čtyřmi lety. Odletěly do Turecka a odtamtud se dostaly do Sýrie. Sultanaová zemřela při náletu v roce 2016. Begumová byla provdána za Nizozemce, který přestoupil na islám, a žila ve městě Rakka, baště IS ve východní Sýrii.

Související

Sajid Javid (britský ministr)

Britští konzervativci přijdou o známou tvář. Javid do voleb nepůjde

Britská vládnoucí Konzervativní strana přijde o jednu ze svých nejznámějších tváří, exministra zdravotnictví a financí Sajida Javida, který chce opustit svět vrcholné politiky. Javid dnes oznámil, že v příštích parlamentních volbách, plánovaných na rok 2024, už se nebude ucházet o poslanecký mandát. 
Sajid Javid (britský ministr)

O post britského premiéra usilují exministři Javid a Hunt či poslankyně Mordauntová

O post britského premiéra se chce ucházet i bývalá ministryně obrany Penny Mordauntová. Oznámila to dnes na twitteru. Poslankyně a nynější náměstkyně ministryně obchodu je tak už devátým konzervativním poslancem, který se chce do klání o nového šéfa Konzervativní strany zapojit. Už dříve zájem oznámili také exministři Savid Javid nebo Jeremy Hunt.

Více souvisejících

Sajid Javid (britský ministr) Velká Británie Shamima Begum (britská džihádská nevěsta) Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy