Mladá Britka, která odešla k IS, ztratí občanství. Její rodiče dostali ostrý dopis

Britka (19), která před čtyřmi lety se svými dvěma kamarádkami utekla z domova a přidala se k takzvanému Islámskému státu (IS), přijde o britské občanství. Shamima Begumová, která žije v uprchlickém táboře v Sýrii, přitom minulý týden řekla, že se chce vrátit do Británie. Mezitím porodila syna.

Portál televize ITV informoval, že rodina Begumové dnes dostala dopis, v němž ji ministerstvo vnitra informovalo o tom, že šéf resortu Sajid Javid rozhodl o odebrání britského občanství jejich dceři. Ministerští úředníci rodiče požádali, aby svoji dceru o tomto rozhodnutí informovali a že má právo se proti němu odvolat.

"Zvažujeme všechny možné právní cesty, jak toto rozhodnutí napadnout," uvedl právní zástupce rodiny.

Ministr vnitra Javid před několika dny v souvislosti s případem Shamimy Begumové varoval, že hodlá zabránit Britům, kteří odešli na Blízký východ a přidali se tam k teroristickým organizacím, v návratu do vlasti. Jako jednu z možností, jak to udělat, zmínil, že budou zbaveni britského občanství. Připomněl, že tak se to stalo v případech více než stovky lidí, kteří mají dvojí občanství. Begumová je také občankou Bangladéše.

My priority is the safety and security of this country. These are not judgments to be taken based purely on empathy https://t.co/FC2AjhCETk

— Sajid Javid (@sajidjavid) 17. února 2019

Londýňanky Begumová, Amira Abaseová a Kadiza Sultanaová utekly z domova ve věku 15, respektive 16 let. Sultanaová zemřela při náletu v roce 2016. Podobně jako tisíce jiných mladých Evropanů se nechaly nalákat do samozvaného chalífátu, který na obsazených částech Sýrie a Iráku vyhlásil Islámský stát.

Begumová v uplynulých letech porodila dvě děti, které však zemřely v důsledku podvýživy a nemocí. Třetí se jí narodilo v neděli. Podle informací právního zástupce její rodiny byla ona i její syn v pořádku. Její rodiče však dali najevo obavy o její psychický stav.

Související

Shamima Begum (britská džihádská nevěsta)

Soud umožnil bývalé člence IS Begumové vrátit se do Británie

Britská rodačka Shamima Begumová, která před pěti lety utekla z domova, aby se přidala k teroristickému hnutí Islámský Stát (IS), se může vrátit do Británie a usilovat tam o obnovení svého občanství. Rozhodl o tom dnes odvolací soud v Londýně, informovaly světové zpravodajské agentury. Britská vláda loni v únoru dnes 20leté ženě občanství odebrala s odvoláním na bezpečnostní důvody.

Více souvisejících

Shamima Begum (britská džihádská nevěsta) Velká Británie Sajid Javid (britský ministr) Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy