Rušení letů boeingu 737 MAX: Na co mají poškození pasažéři nárok?

Po tragické události Ethiopian Airlines v Addis Abeba ihned zareagovala Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA). Vzhledem k tomu, že se jednalo o opakovanou tragickou nehodu Boeingu 737 MAX, rozhodla se pozastavit provoz letadel nad evropským vzdušným prostorem. Evropská legislativa však myslí i na poškozené pasažéry na palubách letadel.

EASA zakázala provoz Boeingu 737 MAX 8 a MAX 9 v Evropě, a to s platností od 20.00 SEČ dne 12. 3. 2019. Několik letadel však bylo stále v provozu a přistát v cíli pro ně do 20:00 nebylo možné. Muselo se tak využít alternativních letišť k přistání. Pro pasažéry je situace problematická.

#EASA suspends all Boeing 737 Max operations in Europehttps://t.co/vD6MYQlJWB

— EASA (@EASA) 12. března 2019

Díky evropské legislativě však pasažéři nejsou pouze v roli poškozených, ale mohou uplatnit svá práva.

"Díky evropskému nařízení 261/2004 mají cestující právo na bezplatnou péči ze strany dopravce, tedy občerstvení a v případě potřeby i ubytování po dobu nezbytně nutnou, tedy do uskutečnění náhradního či zpožděného letu nebo do odstoupení cestujícího od smlouvy. Dle našeho právního názoru jde o mimořádnou okolnost, které nemohli dopravci předejít, a proto nevzniká cestujícím právo na paušalizovanou náhradu škody ve výši 250 až 600 eur," uvedl web evropskyspotrebitel.cz.

Boeing 737 MAX společnosti Ethiopian Airlines se zřítil ráno 11. 3. v Addis Abeba. Na palubě byli pracovníci OSN a také čtyři občané Slovenska, rodina slovenského poslance Antona Hrna a projektová manažerka charitativní organizace Dobrá novina.

Související

Letadla, ilustrační foto

EU podle médií plánuje ekologické hodnocení letadel a letů

Evropská unie plánuje vytvořit nový systém hodnocení letů a letadel podle jejich uhlíkové stopy. Letadla i lety by tak měly mít svou ekoznačku podobnou té, jakou mají třeba televizory nebo pračky. Informuje o tom německý týdeník Welt am Sonntag. Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) podle informací týdeníku vypsala výběrové řízení na vypracování klasifikačního systému.
Boeing 737 MAX 8 SmartWings

EU i Británie souhlasí s obnovením provozu letadel Boeing 737 MAX

Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) dnes povolila obnovit komerční provoz letadel Boeing 737 MAX na území EU. Úřad to oznámil ve své tiskové zprávě. Stejný krok dnes později ohlásil také britský Úřad pro civilní letectví (CAA). Provoz modelu byl před téměř dvěma lety přerušen kvůli dvěma tragickým nehodám. Jeho obnovení už v listopadu schválili regulátoři ve Spojených státech.

Více souvisejících

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) Boeing 737 MAX letectví Letecké nehody

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy