Ambasádu KLDR v Madridu přepadla skupina Cheollima Civil Defense

K únorovému přepadení ambasády KLDR v Madridu se přihlásila skupina Cheollima Civil Defense (CCD), která tvrdí, že se snaží svrhnout režim severokorejského diktátora Kim Čong-una. Informovala dnes agentura Reuters s odvoláním na web skupiny. CCD též uvedla, že do incidentu nebyla zapojena žádná vláda. Spekulace, že skupina pracovala pro americkou CIA, popřel mluvčí amerického ministerstva zahraničí, podle něhož "vláda USA nemá s útokem na ambasádu KLDR v Madridu nic společného".

Skupina CCD reagovala na úterní zprávu španělského soudce o vyšetřování incidentu z 22. února. Podle soudce šlo násilné přepadení ambasády KLDR, které provedl kriminální gang deseti lidí. Španělský soudce neuvedl název žádné skupiny. Podle něj byl lídrem skupiny muž s mexickými doklady žijící v USA, který vystupuje pod jménem Adrián Hong Chang, ale i dalšími jmény.

Tento muž podle soudu pět dní po přepadení ambasády kontaktoval v USA Federální úřad pro vyšetřování (FBI), jemuž nabízel materiál ukradený na ambasádě. Soudce neuvedl, zda americká strana nabídku přijala. FBI to odmítla potvrdit i vyvrátit. Španělská média v této souvislosti uvedla, že není jasné, proč se Chang neobrátil na CIA, kterou by takové informace mohly zajímat spíš.

Americký právník Lee Wolosky, který CCD zastupuje, uvedl, že závěry španělského soudce nejsou přesné a že skupina se nechovala vůči zaměstnanců ambasády násilně. Kritizoval též zveřejnění jmen zúčastněných, což označil za "vysoce nezodpovědné" vzhledem k tomu, že "brutální (severokorejský) režim neprodleně likviduje své nepřátele".

Podle agentury Reuters Chang spoluzaložil nevládní organizaci na pomoc severokorejským uprchlíkům Svoboda v Severní Koreji (LiNK). Chang byl jedním z členů této organizace, které v roce 2006 zatkly a vyhostily čínské úřady poté, co se snažili pomáhat v útěku uprchlíků. LiNK v úterním prohlášení uvedla, že s Changem již více než deset let není ve spojení.

V roce 2011 řekl Chang novinářům ve Spojených arabských emirátech, že povstání arabského jara byla "nácvikem pro Severní Koreu". Ve stejný rok se aktivista údajně vypravil také do Libye, aby na vlastní oči poznal situaci po pádu režimu libyjského diktátora Muammara Kaddáfího.

Skupina, v níž byl kromě Changa také Američan či Jihokorejec, přepadla severokorejskou ambasádu 22. února. Ozbrojena noži a údajně atrapami pistolí tam několik hodin zadržovala její zaměstnance a přesvědčovala je, aby zběhli z KLDR. Všem ze skupiny se podařilo uprchnout ze Španělska přes Lisabon do Spojených států.

Soudce podle agentury Reuters hodlá podat formální žádost o vydání podezřelých do Španělska, kde jim hrozí až 28 let vězení za trestné činy vniknutí na cizí pozemek, ublížení na zdraví a loupež.

CCD vešla ve známost po zavraždění Kim Čong-nama, bratra severokorejského diktátora, před dvěma lety na letišti v Malajsii. Ze zorganizování vraždy, podle vyšetřovatelů spácháné zakázanou bojovou látkou VX, jsou podezřelé severokorejské tajné služby. Po Kim Čong-namově smrti zveřejnila CCD v roce 2017 na internetu videonahrávku, v níž uvedla, že se postarala o Kim Han-sola (syna zavražděného), jeho matku a sestru.

Související

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) ambasáda KLDR (Madrid) Španělsko Madrid Cheollima Civil Defense (CCD)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Nezastrašujte a nevyhrožujte. EU se nelíbí chování Izraele k ICC

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell v pátek vyzval Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrožoval" soudcům Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Stalo se tak poté, co hlavní prokurátor ICC Karim Khan požádal o vydání mezinárodních zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, informovala agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico je stabilizovaný. Jeho stav se mírně zlepšil

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po nedávném útoku stabilizován s mírným zlepšením. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Jan Kačer

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Českou hereckou obec zasáhla před víkendem smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel v pátek dopoledne známý herec a režisér Jan Kačer, potvrdila to jeho rodina. Kačer patří k hvězdám nové vlny českého filmu.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Prezident Pavel byl propuštěn z nemocnice. Policie nehodu nevyšetřuje

Prezident Petr Pavel byl dnes dopoledne propuštěn z pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) do domácího léčení po nehodě na motorce, oznámila Kancelář prezidenta republiky (KPR) na sociální síti X. Prezidentův program na příští týden, včetně plánované zahraniční cesty, zůstává beze změny.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Rusko západní svět nenapadne, když nedokáže ani porazit Ukrajinu

Mluvit o ruské hrozbě je spíše přípravou na vstup do války. To, co se děje nyní, je podobné jako při burcování před první a druhou světovou válkou, co lze vidět v médiích a ve vyjádřeních politiků, řekl v pátek ráno předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pravidelném rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Na snímku zprava český brankář Ondřej Dostál, hráč USA Trevor Zegras a český hráč Lukáš Hájek ve čtvrtfinálovém utkání Česká republika - USA na 87. mistrovství světa v ledním hokeji v Praze ve čtvrtek 23. května 2024.

Čeští hokejisté jsou v semifinále! Dramatickou bitvu s Američany rozhodl Zacha

Čeští hokejisté slaví postup do semifinále po těsné výhře 1:0 nad Spojenými státy. O jediný gól zápasu se postaral Pavel Zacha, zatímco brankář Lukáš Dostál předvedl vynikající výkon s 36 úspěšnými zákroky. V semifinále se český tým utká se Švédskem, které v prodloužení porazilo Finsko 2:1 zásluhou Joela Erikssona.

včera

Spojené státy neuznávají jurisdikci ICC, prohlásil Biden

Spojené státy neuznávají jurisdikci Mezinárodního trestního soudu (ICC) a mezi Izraelem a Hamásem nelze hovořit o rovnosti, prohlásil ve čtvrtek americký prezident Joe Biden, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy