Vydražily se Napoleonovy milostné dopisy. nový majitel zaplatil tučnou sumu

Tři milostné dopisy, které napsal v letech 1796 až 1801 Napoleon Bonaparte své tehdejší manželce Josefíně, se v Paříži vydražily za 513.500 eur (13,2 milionu korun). S odvoláním na aukční dům Drouot o tom informovala agentura AFP.

"Žádné dopisy od tebe, má zbožňovaná přítelkyně... Jsem osamocený. Tys na mě zapomněla," uvedl své novomanželce generál Bonaparte v jednom z vydražených dopisů, který podle data napsal 18. dubna 1796 během italské vojenské kampaně.

Napoleon se oženil s Josefínou, vdovou po francouzském aristokratovi Alexandrovi de Beauharnais, 9. března 1796. Napoleonova rodina sňatek nepřijala příliš dobře; byla šokována tím, že se oženil se starší vdovou se dvěma dětmi. Dva dny po svatbě Napoleon odjel, aby velel francouzské armádě v Itálii.

L'amour triomphe.Trois lettres d'amour de Napoléon Ier envoyées à Joséphine sont parties respectivement pour 221 000 €, 169 000 € et 123 500 € ! #CollectionsAristophil @AderNordmann pic.twitter.com/3YxGJ7xHxg

— Drouot (@Drouot) 4. dubna 2019

Již jako císař se Napoleon s Josefínou v roce 1810 rozvedl, protože mu nedokázala porodit dítě. Navzdory mnoha milenkám, dalšímu sňatku s rakouskou arcivévodkyní Marií-Luisou a exilu ovšem Napoleon na Josefínu nikdy nezapomněl. Jeho posledním slovem před smrtí bylo podle svědectví těch, kdo ho v tu dobu obklopovali, "Josefína".

Související

Napoléon I. Bonaparte na obraze Jacques-Louis Davida

Elba oslavuje výročí Napoleonova exilu, dorazila i česká plachetnice

Elba/Praha - Při oslavách dvoustého výročí od začátku Napoleonova exilu na Elbě účinkuje i česká plachetnice La Grace. Představuje loď, na jejíž palubě byl francouzský vojevůdce do vyhnanství přivezen. Napoleon Bonaparte na italský - tehdy ale francouzský - ostrov dorazil 4. května 1814. Česká školní plachetnice La Grace je replikou korzárské lodi ze 17. století, sdělila ČTK mluvčí La Grace Iva Endrychová.
Napoléon I. Bonaparte na obraze Jacques-Louis Davida

Na rekonstrukci bitvy u Slavkova se přijelo podívat 9000 lidí

Tvarožná - Zhruba 9000 návštěvníků se dnes přijelo podívat do Tvarožné na Brněnsku na rekonstrukci boje ve slavné bitvě u Slavkova. Při nácviku rekonstrukce se dnes zranil jeden voják, který spadl z koně a zlomil si klíček, řekl ČTK jeden pořadatelů Miroslav Jandora. V bitvě u Slavkova francouzský císař Napoleon roku 1805 porazil početnější rakouské a ruské šiky.

Více souvisejících

Napoleon I. Bonaparte dražby Francie historie Paříž

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy