Ošklivá vizitka Česka: Ve Francii si všímají lidí naštvaných kvůli Babišovi

Už i ve Francii se zabývají tím, kolik řepky se pěstuje v České republice. Novináři si vzali na paškál premiéra Andreje Babiše a Agrofert, jehož firmy se pěstováním i zpracováním žluté plodiny zabývají.

Francouzská zpravodajská agentura Agence France-Presse (AFP) se pozastavuje nad tím, jak se Češi zlobí na premiéra Andreje Babiče kvůli lánům jasně žluté řepky. Lidé říkají, že smrdí, je ošklivě žlutá a vypadá invazivně. Ale nemůžeme z toho vinit rostlinu,“ cituje AFP přírodovědce Jakuba Hrušku z Akademie věd ČR.

Ten také poukázal na to, že pěstováním řepky je ničena krajina, voda, půda i biologická rozmanitost – a to především kvůli škodlivým účinkům používání příliš velkého množství hnojiv a herbicidů.

„Pole s řepkou zabírají 16% orné půdy v České republice, díky čemuž je na vrcholu žebříčků největších pěstitelů Evropské unie,“ píše AFP, jejíž zprávu převzala i velká francouzská média jako France 24. Připomíná také, že je top právě Agrofert, který se věnuje celému procesu zpracování řepky.

„Společnosti Agrofertu pěstují řepku, produkují hnojiva a pesticidy, prodávají zemědělskou techniku a zpracovávají řepku na methylester mastných kyselin (FAME), nebo bionaftu, která se přidává do motorové nafty podle českého zákona inspirovaného směrnicí EU o biopalivech,“ vysvětluje agentura.

„Obchod s hnojivy a herbicidy kvete a Agrofert je velmi tvrdý a schopný hráč,“ varuje Hruška. AFP také dodává, že jde o dobrý byznys, protože čeští zemědělci vydělávají na řepce zhruba dvakrát víc než třeba na pšenici. „Je tu  pro řepku dobrý trh, protože má daňovou úlevu v rámci výroby biopaliv," vysvětluje Hruška.

AFP sice uvádí, že Babiš převedl Agrofert do svěřeneckých fondů, aby se vyhnul střetu zájmů, jedním dechem ale dodává, že Evropská unie nedávno vyjádřila pochybnosti nad tímto krokem a začala se Babišem a jeho možným střetem zájmů zabývat.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš řepka olejka Francie Agrofert

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy