Krádež královských klenotů ve Švédsku: Odsouzen další muž, prozradila ho DNA

Ve Švédsku byl dnes odsouzen další muž za podíl na krádeži historických královských klenotů, které loni v červenci zmizely z katedrály ve městě Strängnäs na jihu Švédska. Okresní soud ho poslal do vězení na tři roky, informovala agentura AP. Šestadvacetiletý odsouzený, jehož DNA se našla na klenotech, vinu popírá.

V únoru byl za krádež dvou pohřebních korun a říšského jablka z katedrály v Strängnäsu odsouzen k trestu 4,5 roku vězení dvaadvacetiletý Švéd. Jedna z ukradených korun patřila králi Karlu IX., který zemi vládl od roku 1604 do své smrti v roce 1611.

Druhá pak jeho manželce, královně Kristině Holštýnsko-Gottorpské. Karel IX., syn krále Gustava Vasy označovaného za nejvýznamnějšího švédského panovníka, je pochován právě v strängnäské katedrále.

Glädjande att kungaregalierna i Strängnäs domkyrka tycks ha återfunnits. Tack till alla som arbetat med att återbörda dessa kulturskatter. #strängnäs pic.twitter.com/VlPORIYOud

— Svenska kyrkan (@svenskakyrkan) 5. února 2019

Klenoty v odhadované hodnotě 65 milionů švédských korun (155 milionů Kč) byly nalezeny 5. února severně od Stockholmu v popelnici s nápisem "bomba", která byla umístěna na střeše zaparkovaného automobilu. Podle expertů byly královské koruny v podstatě neprodejné, protože jsou snadno identifikovatelné.

Související

Jens Stoltenberg, Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Jaderné zbraně na hrancích s Ruskem? Stoltenberg prozradil jeho plány do budoubna

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg přivítal Švédsko jako 32. člena Aliance krátce před plánovaným ceremoniálem vztyčení švédské vlajky před budovou sídla NATO v Bruselu v pondělí. Společně se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem potvrdili, že NATO nemá v plánu umístit stálé základny ani jaderné zbraně ve Švédsku.

Více souvisejících

Švédsko korunovační klenoty krádeže

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán zvedá varovný prst: Jaderný program máme k mírovým účelům, může se to ale změnit

Jaderné zbraně nemají žádné místo v nukleární doktríně Íránu, uvedl v pondělí mluvčí tamního ministerstva zahraničních věcí Násir Kanaání. Podle serveru The Times of Israel (TOI) Írán opakovaně prohlašuje, že jeho jaderný program slouží pouze k mírovým účelům, může se to ale změnit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy