Britka vězněná v Íránu ukončila hladovku. Dostaneme ji domů, slibuje poslankyně

Britská humanitární pracovnice s íránským pasem Nazanin Zaghariová-Ratcliffeová, která si v Íránu odpykává pětiletý trest za spiknutí proti íránskému režimu, po 15 dnech ukončila hladovku. S odvoláním na jejího manžela Richarda Ratcliffea, který držel hladovku s ní, o tom dnes informoval britský zpravodajský server BBC.

"Dnes ráno jsem přijal telefonát a byla to dobrá zpráva, rozhodla se ukončit hladovku. To znamená, že ji ukončím i já," řekl Ratcliffe. "Musím říct, že se mi hodně ulevilo. Začínalo to pro mě být náročné, ale jsem si jist, že pro ni to bylo mnohem těžší," řekl BBC. Íránské revoluční gardy na ženu podle něj tlačily, aby protest ukončila.

Na dotaz, čeho hladovkou docílili, Ratcliffe odpověděl, že k íránské ambasádě v Londýně, před kterou protestoval, přišlo jeho ženě vyjádřit solidaritu více než 100 britských poslanců. O případu také psala světová média a kauza si získala větší pozornost i v Íránu, kde si teď lidé podle Ratcliffea uvědomují, že je zapotřebí najít řešení.

Rattcliffe uvedl, že jeho protest íránské diplomaty v Londýně rozhněval a že ho někteří následně kritizovali na sociálních sítích. Před íránskou ambasádu v Londýně Ratcliffea přišli podpořit šéf labouristů Jeremy Corbyn či ministryně obrany Penny Mordauntová. Corbyn Ratcliffea ujistil, že se pokusí jednat s íránským velvyslancem.

Ratcliffe řekl, že nyní vyhledá lékařskou pomoc a pak se sejde s poslankyní Tulipou Siddiqovou, se kterou bude jednat o tom, zda by mohl Zaghariové-Ratcliffeové pomoci parlament. "Pro všechny u moci je ostuda, že si (manželé) tímto mučením vůbec museli projít. Dostaneme ji domů," napsala labouristická poslankyně na twitteru.

A huge relief that Richard Ratcliffe and Nazanin have stopped their hunger strike. It shames those in power that they had to go through that torture in the first place. We will bring her home #FreeNazanin

— Tulip Siddiq (@TulipSiddiq) 29. června 2019

Zaghariová-Ratcliffeová, projektová manažerka charitativní organizace Thomson Reuters Foundation, byla zatčena v dubnu 2016 na teheránském letišti, když chtěla i se svou malou dcerou odletět zpět do Británie po návštěvě příbuzných. Žena byla odsouzena k pětiletému vězení, když byla usvědčena ze spiknutí proti íránskému režimu. Ona sama, její rodina i Thomson Reuters Foundation její vinu odmítají.

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt vyzval Írán, aby "udělal správnou věc" a Zaghariovou-Ratcliffeovou propustil. V březnu Hunt vězněné humanitární pracovnici udělil diplomatickou ochranu. Teherán ale dvojí občanství neuznává, a k ženě tak přistupuje jako k čistě íránské občance.

Související

Dominic Raab

Raab: Londýn chce vyřešit dluh vůči Íránu ze 70. let

Británie s Íránem stále vyjednává o zaplacení dluhu za nedodanou zbrojní zakázku ze 70. let. Řekl to dnes britský ministr zahraničí Dominic Raab, který ale zároveň odmítl spojení této kauzy s případem Britky Nazanin Zaghariové-Ratcliffeové vězněné v Íránu.

Více souvisejících

Nazanin Zaghariová-Ratcliffeová Velká Británie Írán Věznice

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

Statisíce lidí přijdou o práci, milion míst změní digitalizace, varuje Jurečka

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy