Na seznam UNESCO byla zařazena krajina, z níž pochází italské prosecco

Na seznam světového dědictví UNESCO dnes přibyla kopcovitá krajina mezi městy Conegliano a Valdobbiadene na severovýchodě Itálie, z níž pochází nejkvalitnější šumivé víno prosecco, či osm budov amerického architekta Franka Lloyda Wrighta, například Guggenheimovo muzeum v New Yorku. O rozhodnutí výboru pro světové dědictví UNESCO na zasedání v ázerbájdžánském hlavním městě Baku informovala agentura AP.

Na seznam bylo dnes podle twitteru organizace UNESCO dále zapsáno například historické centrum města Šaki na severozápadě Ázerbájdžánu i s Chánovým palácem z 19. století, observatoř Jodrell Bank v anglickém hrabství Cheshire, památky historického centra ruského města Pskov, které leží u hranic s Estonskem, anebo palácový komplex v portugalském městě Mafra nedaleko Lisabonu.

? BREAKINGLe Colline del Prosecco di Conegliano a Valdobbiadene in #Italy ?? has just been inscribed on @UNESCO #WorldHeritage List. Congratulations! ? ℹ https://t.co/thV0mwrj0X #43WHC pic.twitter.com/r7j7NB14T2

— UNESCO (@UNESCO) 7. července 2019

? BREAKINGNew inscription on @UNESCO #WorldHeritage List: The 20th-Century Architecture of Frank Lloyd Wright in United States of America ??. Bravo! ? ℹ https://t.co/thV0mwrj0X #43WHC #USA pic.twitter.com/bCLD4NYSUU

— UNESCO (@UNESCO) 7. července 2019

Prosecco se stalo nejpopulárnějším italským vínem v zahraničí, jeho vývoz se tento rok zvýšil o rekordních 21 procent. "Je to historický den pro region Benátky i pro celou Itálii," komentoval úspěch italský ministr zemědělství a turistiky Gian Marco Centinaio. Itálie o zapsání na seznam usilovala už minulý rok, ale o pár hlasů neuspěla.

Ze staveb architekta Wrighta na seznam vedle proslulé newyorské galerie přibyl dům Hollyhock House v Los Angeles či kostel unitářů v Oak Park u západní části Chicaga.

Související

Více souvisejících

UNESCO Itálie USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Aktualizováno před 11 minutami

před 18 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Slovensko eviduje další útok medvěda, už jedenáctý za měsíc

Na Slovensku došlo během víkendu k dalšímu útoku medvěda na člověka. Čtyřiatřicetiletý muž musel být ošetřen v žilinské nemocnici, posléze byl propuštěn do domácího léčení. Jde o jedenáctý útok během posledních několika týdnů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy