Vraždy a znásilňování. Konžský povstalec je vinen z válečných zločinů, rozhodl ICC

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu dnes shledal vinným z válečných zločinů někdejšího konžského povstalce Bosca Ntagandu, informovala agentura Reuters. Obžaloby obsahovala obvinění z vražd, znásilňování a verbování dětských vojáků. Kolik let Ntaganda stráví za mřížemi, soud rozhodne později. Podle agentury AP mu hrozí až doživotí.

Ntaganda (45) je souzen za zločiny spáchané v letech 2002-2003, kdy stál v čele vzbouřeneckého Svazu konžských vlastenců (UPC). Soud ho dnes shledal vinným v 18 bodech obžaloby, mezi nimiž jsou zločiny proti lidskosti včetně vraždění, znásilňování a sexuálního zotročování či verbování dětských vojáků. Povstalci se údajně snažili také ovládnout nerostné zdroje v provincii Ituri, kde se nachází ropa, diamanty a zlato. Ntaganda, který trvá na tom, že je nevinen, při čtení rozsudku neprojevoval emoce.

Ntaganda má přezdívku Terminátor a pochází z Rwandy. U ICC byl obžalován už v roce 2006, ale byl dlouho na útěku a účastnil se místních konfliktů na hranici mezi Kongem a Rwandou. Nakonec ale začal mít strach o život a dostavil se na americkou ambasádu ve Rwandě, kde v roce 2013 požádal, aby byl mezinárodnímu tribunálu vydán.

Občanská válka v Kongu skončila v roce 2003. Do řad povstalců bylo během pěti let bojů podle aktivistů zverbováno více než 30.000 dětí. Celkem si válka vyžádala odhadem 60.000 obětí. Podle právníků zastupujících dětské vojáky prý povstalci najímali děti staré i pouhých 7,5 let.

Kongo ratifikovalo zakládající smlouvu ICC, čímž se zavázalo ke spolupráci s haagským soudem. ICC ale nemá vlastní policejní aparát, takže při stíhání podezřelých zločinců spoléhá na pomoc smluvních stran.

Za krutosti spáchané v Kongu už stanul před ICC další z velitelů Thomas Lubanga. V roce 2012 byl usvědčen a potrestán 14 lety vězení.

Související

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

Více souvisejících

ICC (Mezinárodní trestní soud) Bosco Ntaganda válečné zločiny Kongo

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy