Ve Varšavě se demonstrovalo za LGBT, řečník obvinil církev z podněcování násilí

Přes tisíc lidí se dnes sešlo v centru Varšavy na akci na podporu homosexuálů a dalších sexuálních menšin. Cílem demonstrace bylo mimo jiné vyjádřit solidaritu s lidmi, které před týdnem při prvním pochodu hrdosti ve východopolském městě Bialystok napadli agresivní extremisté. Informoval o tom list Gazeta Wyborcza. Kromě metropole se podobné akce dnes konaly také v jiných polských městech.

"Navrhujeme vytvoření kulatého stolu se všemi politickými stranami a hnutími," prohlásil předseda organizace Láska nevylučuje Hubert Sobecki před lidmi, kteří se shromáždili s duhovými symboly před Palácem kultury a vědy. Podle Sobeckého by se měli u kulatého stolu řešit otázky práv osob jiné než heterosexuální orientace (LGBT) v Polsku.

Sobecki i jiní řečníci na akci kritizovali konzervativní vládní stranu Právo a spravedlnost (PiS) i katolickou církev, které podle nich podněcují Poláky k násilí vůči sexuálním menšinám. Kritiku si ale vysloužila i opoziční Občanská platforma, která podle řečníků během let, kdy byla u moci, v otázce ochrany práv sexuálních menšin nic neudělala.

Dnešní akce se uskutečnila pod názvem "Varšava proti násilí. Solidární s Bialystokem". Odkazovala tak na události z minulé soboty, kdy ve městě u hranic s Běloruskem pravicoví extremisté zaútočili na účastníky poklidného pochodu za práva LGBT. Fotbaloví chuligáni házeli po demonstrantech, kterých se na první podobné akci v Bialystoku sešlo asi tisíc, dělobuchy, kamení a lahve. Několikrát se homofobním skupinám podařilo demonstraci zastavit. Policie zadržela kolem třiceti lidí. Řada politiků včetně premiéra Mateusze Morawieckého násilí odsoudila.

Hundreds of opponents of Polish #LGBT community attempted to disrupt the first-ever LGBT pride parade held in eastern Polish city of #Bialystok pic.twitter.com/uXBmNEtmLN

— RT (@RT_com) July 23, 2019

V neděli by se měl v Bialystoku uskutečnit pochod proti násilí.

V katolickém Polsku se v posledních týdnech a měsících více než tři desítky obcí hlavně na konzervativním jihovýchodě země prohlásily za "zóny bez ideologie LGBT". Předseda vládnoucí strany PiS Jaroslaw Kaczyński letos na jaře hnutí LGBT označil za hrozbu pro polský národ.

"Napětí roste a souvisí s politikou vládnoucí strany, která je nenávistná a netolerantní," řekla na dnešní akci ve Varšavě agentuře Reuters 17letá studentka Marta Zawadzká.

Související

Více souvisejících

Homosexuálové Polsko Církev Gayové

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 6 minutami

před 6 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy