Ostře sledovaný proces: Je rapper A$AP Rocky pouliční rváč? Trump poslal do Švédska speciálního delegáta

Ve Stockholmu v úterý začal soudní proces s americkým rockerem A$AP Rockym, který čelí obvinění z napadení při pouliční rvačce koncem června v ulicích švédského hlavního města. Třicetiletý hudebník, jehož skutečné jméno je Rakim Mayers, tvrdí, že jednal v sebeobraně. V soudní síni na úvod procesu prohlásil, že se cítí nevinný. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu až dvouleté vězení.

Případ A$AP Rockyho je ostře sledován médii, i proto, že se do něj osobně vložil americký prezident Donald Trump, který vyzval k propuštění hudebníka a zaručil se za jeho případnou kauci. Agentura Reuters k tomu nicméně podotkla, že ve švédském právním řádu není institut kauce zavedený.

Rappera podpořily také některé celebrity jako Kim Kardashianová Westová či zpěvák Justin Bieber a krátce po zatčení vzniklo také hnutí žádající spravedlnost pro Rockyho (#JusticeForRocky). Podle švédských médií dnes před soudní budovou ve Stockholmu čekalo 70 novinářů ze 40 zemí.

Švédská agentura TT uvedla, že Trump vyslal do Švédska zvláštního prezidentského vyslance Roberta O'Briena, který má na proces dohlížet a vyjadřovat hudebníkovi podporu. V životopisu a pracovním zařazení na se stránkách amerického ministerstva zahraničí uvádí, že O'Brien "vede diplomatické úsilí americké vlády v souvislosti se záležitostmi rukojmích". Podle agentury AP přitom není jasné, proč americký prezident do Stockholmu vyslal člověka zrovna s touto kvalifikací.

Společně s A$AP Rockym jsou souzeni také další dva muži, podle agentury AP zřejmě členové jeho doprovodu, s nimiž byl třicetiletý hudebník, producent a model z Harlemu 3. července zatčen v souvislosti s bitkou v centru švédské metropole, která se odehrála 30. června. Soudní jednání by mělo pokračovat ve čtvrtek a v pátek.

Podle obžaloby A$AP Rocky a jeho společníci napadli v nočních hodinách v centru švédské metropole 19letého Mustafu Jafariho, který při bitce utržil rány láhví a byl zmlácen a zkopán, když byl na zemi. Právě Rocky prý napadeného muže strhl na zem. Obžaloba chce předložit soudu mimo jiné množství fotografií, na nichž jsou vidět Jafariho řezné rány, modřiny a zakrvácené oblečení.

A$AP Rocky tvrdí, že Jafari jeho a další dva muže v ulicích pronásledoval a provokoval, což napadený mladík popírá.

Rapper přijel do Švédska kvůli vystoupení na hip-hopovém festivalu. Kvůli svému zadržení musel zrušit zbytek svého evropského turné.

Související

rapper A$AP Rocky

Vyšetřování Trumpa v Kongresu baví. Řešil se i rapper A$AP Rocky

Jedním z témat dnešního veřejného slyšení v Kongresu k vyšetřování prezidenta Donalda Trumpa se podobně jako ve středu stal americký rapper A$AP Rocky, který se letos ve Švédsku dostal do problémů kvůli bitce. Politický rada velvyslanectví USA v Kyjevě David Holmes dnes uvedl, že americký velvyslanec při Evropské unii Gordon Sondland telefonicky radil Trumpovi, jak kauzy černošského hudebníka využít.
rapper A$AP Rocky

Americký rapper A$AP je vinen, švédský soud ho potrestal za rvačku

Švédský soud dnes uložil americkému rapperovi A$AP Rockymu podmíněný trest za napadení devatenáctiletého Mustafy Jafariho, na kterého hudebník v červenci zaútočil společně s dvěma společníky před jednou stockholmskou restaurací. Oba další útočníci dostali také podmínku.

Více souvisejících

rapper A$AP Rocky Švédsko napadení Donald Trump

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy