Mladík, který strčil dítě z vyhlídky v Londýně, byl obviněn. Okolnosti případu nejasné

Britská policie obvinila z pokusu o vraždu 17letého mladíka, který byl zadržen v neděli v londýnské galerii Tate Modern, když tam z vyhlídkové terasy spadl šestiletý chlapec. Mladík čelí podezření, že chlapce z vyhlídky v desátém patře shodil.

Chlapce pak našli se zlomenou páteří na střeše v úrovni pátého patra a letecky přepravili do nemocnice. Podle policie byl v pondělí jeho stav kritický, ale stabilizovaný, informoval zpravodajský server BBC.

Obviněný už dnes stanul před londýnským soudem pro mladistvé, zatímco vyšetřovatelé stále pátrají po motivu činu. Oběť je francouzské národnosti, chlapec byl v Londýně na výletě společně s rodinou. Policie potvrdila, že na hlavního podezřelého neměl žádnou vazbu.

Prokurátorka Sian Morganová dnes u soudu popsala chlapcova zranění. Po pádu měl podle ní zlomenou páteř, ruce a nohy a krvácel do mozku.

6 year old boy thrown from the 10th floor viewing platform of the Tate in London.17 year old boy arrested. 6 year old victim found on 5th floor roof. Condition critical. This is Sadiq Khan’s London. This is Britain 2019 pic.twitter.com/Q7NaFzpOHD

— Katie Hopkins (@KTHopkins) August 4, 2019

Soudce nařídil obviněnému mladíkovi zůstat ve vazbě až do čtvrtečního jednání soudu, které stanoví další postup. Datum přípravného soudního jednání, které předchází hlavnímu líčení, bylo stanoveno na 22. srpna.

"Strážníci nadále tvrdě pracují na tom, aby vyjasnili okolnosti včerejšího (nedělního) incidentu," uvedla v pondělí policie. Neštěstí se stalo v době, kdy byla galerie Tate Modern plná návštěvníků. Lidé, kteří byli v osudném okamžiku na vyhlídce v desátém patře podle agentury Reuters ihned 17letého podezřelého zadrželi a předali policii. Svědkyně Nancy Barnfieldová uvedla, že mladík "tam jen tak stál a byl docela klidný".

"Byl to opravdu šokující incident a lidé budou pochopitelně pátrat po důvodech. Momentálně k tomu přistupujeme jako k izolované události bez zřetelného a zjevného motivu," citovala agentura AP detektiva londýnské policie Johna Masseyho.

Otevřený vyhlídkový ochoz je součástí nástavby Tate Modern připomínající pyramidu, která byla dokončena v roce 2016. Návštěvníci odsud mají výborný výhled například na katedrálu svatého Pavla nebo na finanční čtvrť na opačné straně Temže. Galerie, která loni přilákala 5,9 milionu návštěvníků, zůstala i v pondělí otevřená, vyhlídka však nikoli.

Související

Galerie Tate Modern

Mladík shodil dítě z vyhlídky londýnské galerie Tate Modern, dostal přísný trest

Britský soud poslal na 15 let do vězení mladíka, který loni shodil z vyhlídky londýnské galerie Tate Modern šestiletého chlapce z Francie. Londýnský trestní tribunál Old Bailey dnes konstatoval, že mladík trpící vážnou psychickou poruchou měl v úmyslu dítě zabít, informovala stanice BBC. Chlapec pád přežil, má ale trvalé následky.
Galerie Tate Modern

Vandalský útok v galerii Tate Modern: Muž potrhal slavný Picassův obraz

Britská policie dnes obvinila dvacetiletého muže z toho, že v sobotu v londýnské galerii Tate Modern poškodil obraz Pabla Picassa Busta ženy v hodnotě 20 milionů liber (597 milionů Kč). Informoval o tom zpravodajský web BBC. Shakeel Massey, který je nyní ve vazbě, vinu odmítá. Galerie Tate Modern zůstává otevřená.

Více souvisejících

galerie Tate Modern Londýn pokus o vraždu Velká Británie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy