Loď Open Arms vplula do italských vod. Veze 147 uprchlíků, do přístavu zatím nesmí

Loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms se 147 migranty z Afriky, která od 1. srpna čekala u ostrova Lampedusa, dnes vplula do italských vod. Učinila tak poté, co jí ve středu italský soud zrušil zákaz vstupu do italských vod.

Zatím není jasné, kdy loď zakotví v přístavu, neboť o tom panují spory v italské vládě. Její předseda Giuseppe Conte dnes oznámil, že ochotu převzít migranty z lodě mu vyjádřilo šest evropských zemí.

Conte to oznámil v otevřeném dopise, který zveřejnil na facebooku a který je určen ministrovi vnitra Matteu Salvinimu. Uvedl v něm, že ochotu převzít migranty mu sdělily Francie, Německo, Rumunsko, Portugalsko, Španělsko a Lucembursko.

"Máme na dohled pevninu. Lampedusu. Salviniho dekret je pozastaven, jsme v italských vodách s povolením. Zatím nejsme v přístavu, ale konec té noční můry se blíží," napsala organizace Proactiva Open Arms na twitteru. Už předtím uvedla, že zatím nemá povolení pro vstup do přístavu.

Na palubu po vplutí do italských vod vstoupila italská pobřežní stráž a tým lékařů, kteří kontrolují zdravotní stav migrantů.

Día 14.Avistamos tierra. Lampedusa.Con el decreto de Salvini suspendido, estamos en aguas de Italia con autorización. Todavía sin puerto, pero el fin de esta pesadilla está más cerca. La humanidad tiene que prevalecer entre tanto sinsentido. #PuertoSeguroYa pic.twitter.com/u2gbNAO0Ax

— Open Arms (@openarms_fund) August 15, 2019

Správní soud v Římě ve středu předběžným opatřením zrušil pro loď Open Arms jen zákaz vstupu do italských vod, aby "byla umožněna záchrana lidí na palubě". Část z nich je na moři už od 1. srpna. Posádka plavidla migranty nalodila při několika záchranných operací u Libye. Italské úřady od té doby povolily vylodění jen několika nemocným, dětem a těhotným ženám.

Itálie i Malta začaly uzavírat své přístavy lodím nevládních organizací loni, a to po předchozích velkých migračních vlnách a kvůli neschopnosti Evropské unie migrační krizi systematicky řešit. Vylodit z plavidel nevládních organizací s migranty nechávají tyto dvě země pouze lidi se zdravotními potížemi či těhotné ženy.

Zákaz vstupu lodí nevládních organizací s migranty prosadil italský vicepremiér Matteo Salvini, který razí od svého loňského nástupu do úřadu ministra vnitra přísnou protiimigrační politiku.

O povolení vpustit loď do přístavu se nyní přou ministři italské vládní koalice, která se minulý týden rozpadla. Zatímco šéf strany Liga a ministr vnitra Salvini i dnes zopakoval, že loď do přístavu nepustí, ministryně obrany Elisabetta Trentaová ze strany Hnutí pěti hvězd se vstupem do přístavu souhlasí. "Nepodepíši nic proti humanitě," uvedla ministryně.

"Humanita neznamená pomáhat pašerákům (lidí) a nevládním organizacím," reagoval na twitteru Salvini, který minulý týden kvůli dlouhodobým sporům ve vládní koalici a narůstající popularitě jeho strany podal s cílem předčasných voleb do parlamentu návrh na vyslovení nedůvěry vládě.

"Pro mě humanita znamená investovat do Afriky, a ne jen tak samozřejmě otevírat italské přístavy," dodal. Salvini už ve středu po rozhodnutí italského soudu podepsal nový dekret zakazující lodi vplout do italských vod.

Na povolení vstupu do některého z evropských středomořských přístavů čeká mezi Lampedusou, Maltou a Libyí i loď Ocean Viking, na jejíž palubě je přes 350 afrických migrantů včetně sedmi desítek nezletilých.

Související

Uprchlíci, ilustrační foto

Itálie přijme 265 migrantů z lodi Open Arms. Čeká je test na koronavirus a karanténa

Italské úřady umožnily na Sicílii přistát lodi španělské nevládní organizace Open Arms, která má na palubě 265 uprchlíků. Plavidlo, které dříve odmítla Malta, k sicilským břehům doplulo dnes kolem poledne. Loď ale nebyla vpuštěna do přístavu, migranti budou muset podstoupit test na přítomnost koronaviru. Po testu budou uprchlíci přesunuti z lodě do karantény, píše místní tisk.

Více souvisejících

loď s uprchlíky Proactiva Open Arms uprchlíci Itálie Matteo Salvini (Liga severu)

Aktuálně se děje

před 4 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy