Vláda si snížila platy o 30 procent

Paříž - Nová francouzská vláda si ve čtvrtek na svém prvním zasedání snížila mzdy o 30 procent, menší plat bude brát i prezident François Hollande. Kabinet také nařídil audit veřejných financí, informuje agentura AFP.

Premiér Jean-Marc Ayrault ještě před schůzí řekl, že hlavním bodem agendy bude snižování platů ministrů. To bylo jedním ze slibů, který Holande voličům dal při předvolební kampani. Podle premiéra tak vláda jde ekonomickou krizí zkoušené Francii příkladem.Snižování platu se týká i prezidenta Hollanda. Chce tak udělat tlustou čáru za vládou svého předchůdce Nicolase Sarkozyho, kterého porazil na začátku května ve druhém kole voleb. Právě Sarkozyho mzda se od začátku jeho vlády v roce 2007 zvedla o 170 procent na 19 000 eur (téměř půl milionu korun) hrubého měsíčně.Hollandův a Ayraultův hrubý plat po snížení bude 14 910 eur (390 000 korun) měsíčně.Ministři budou každý měsíc brát místo 14 200 eur (361 000 korun) "jen" 9940 eur (253 000 korun) hrubého.Předseda Sarkozyho Unie pro lidové hnutí (UMP) Jean-François Copé ale kontruje, že snížení platů je "hanbou", když nová vláda má 34 členů. Sarkozyho kabinet v roce 2007 měl o 14 členů méně. Copé ovšem neřekl, že když Sarkozyho vláda před několika dny skončila, měla 31 členů.Ayrault na první schůzi také nařídil audit veřejných financí. Mluvčí kabinetu Najat Vallaudová-Belkacemová řekla, že vláda si je vědoma "obtíží, kterým čelí, zejména v oblasti veřejných účtů". Proto žádá zprávu o stavu veřejných financí.Mezi další Hollandovy předvolební sliby patří zmrazení ceny benzinu, snížení důchodového věku pro některé profese nebo rovnoměrné zastoupení žen a mužů v nové vládě. I tento slib Hollande splnil – poprvé v historii Francie je v kabinetu stejný počet ministrů a ministryň.Je to ale také vláda s malými zkušenostmi. Jen pět z jejích 34 členů má zkušenosti z předchozích vlád. Sedm ministrů ještě nemá ani 40 let.Snižování platů vlády nebo cen benzinu jsou populární opatření, význam mají ovšem jen pro socialisty, kteří tak pokračují v kampani před nadcházejícími parlamentními volbami. Evropy se mnohem více dotýká boj o rozpočtový pakt. Nový ministr financí Pierre Moscovici totiž ve čtvrtek oznámil, že pokud nebude doplněn o strategii hospodářského růstu, pak Francie smlouvu neschválí.Smlouva o rozpočtové odpovědnosti mezi státy EU přikazuje členským zemím plánovat vyrovnané rozpočty. Povoluje pouze malé schodky a jen za výjimečných okolností. Opatření má zajistit rozpočtovou odpovědnost unijních států, zejména zemí eurozóny, ukončit dluhovou krizi a zabránit tomu, aby se opakovala.

Související

Více souvisejících

Francie Vláda ČR mzdy / platy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Další vyjádření Íránu k útoku na Izrael: Jednali jsme v sebeobraně. Přijdou další útoky?

Írán jednal v sebeobraně proti Izraeli a neplánuje další útoky, pokud jej izraelský režim nepřiměje k dalším odvetným krokům. Prohlásil to ve středu íránský ministr zahraničí Abbás Arákčí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy