Evropský parlament zamítl protipirátskou smlouvu ACTA. Ohrožuje občanskou svobodu

Štrasburg - Evropský parlament ve středu zamítl protipirátskou smlouvu ACTA. Parlament o tom informuje na svém webu.

Smlouvu před závěrečným hlasováním celého parlamentu odmítlo všech pět výborů, které ji projednaly, včetně výboru pro mezinárodní obchod, jehož stanovisko bylo v klíčové. Parlament zamítl kompromisní návrh komisaře pro obchod Karla De Guchta, aby parlament hlasování odložil a vyčkal na rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie.

Soudní dvůr má na komisařův návrh vydat stanovisko, zda je ACTA v souladu s evropským právem. Obchodní dohoda proti padělání (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – ACTA) má omezit šíření padělků či nelegálních kopií audiovizuálních děl. Jejím cílem je chránit intelektuální vlastnictví. Kritici tvrdí, že smlouva nepřípustně omezí svobodu šíření informací na internetu, umožní ho cenzurovat a jejím důsledkem bude uzavření mnoha portálů. Odpor vyvolala zejména část smlouvy, která má dát policii právo prohledávat počítače a další osobní věci cestujících na hranicích. Celníci by podle ní mohli prohlížet obsah externích disků, paměťových karet, tabletů i mobilů a zkoumat, zda neobsahují nelegálně držené dílo chráněné autorským zákonem. Smlouvu ACTA vyjednaly Spojené státy, Kanada, Evropská unie, Japonsko, Kanada, Nový Zéland, Austrálie, Singapur, Jižní Korea, Maroko, Mexiko a Švýcarsko. Smlouva vyvolala vlnu protestů v evropských metropolích i v Americe.

Česká vláda v únoru pozastavila ratifikaci dokumentu.

Související

V Praze skončil další z protestů proti dohodě ACTA

V Praze skončil další z protestů proti dohodě ACTA

Praha - Krátce po sobotní 14.00 odstartoval v Praze v rámci mezinárodního dne akcí proti dohodě ACTA další z protestů proti této dohodě. Na náměstí Jiřího z Poděbrad se sešly podle odhadu tři stovky lidí, další lidé se připojili během pochodu, který skončil v 16.15 na Vítězném náměstí.
Dohoda ACTA: Fámy a dezinformace! Soud ji přezkoumá

Dohoda ACTA: Fámy a dezinformace! Soud ji přezkoumá

Brusel - Evropská komise požádá Soudní dvůr Evropské unie (ECJ) o přezkoumání mezinárodní dohody ACTA na ochranu duševního vlastnictví, informuje ve středu zpravodajský portál European Voice. Tribunál má posoudit, zda je smlouva v souladu s unijními pravidly o ochraně dat a soukromí.

Více souvisejících

acta

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy