Brutální policejní násilí v EU! Češi slibují tvrdý 17. listopad!

Praha - Desetitisíce lidí demonstrovaly dnes zejména na západě a jihu Evropy proti úsporným opatřením svých vlád, která si vynutila vleklá hospodářská krize. Protesty provázející Den evropské mobilizace, který vyhlásila Evropská odborová konfederace (CES), se neobešly bez násilností, jež si vyžádaly desítky zraněných ve Španělsku a několik dalších v Itálii a rovněž v Portugalsku.

Ve Španělsku, kde byla stejně jako v Portugalsku vyhlášena kvůli rozpočtovým škrtům tamějších vlád generální stávka, zasáhla madridská policie proti demonstrantům gumovými projektily. Při potyčkách utrpělo zranění přes 50 osob, z toho téměř dvě desítky příslušníků pořádkových sil. Dalších více než 80 lidí bylo zatčeno.Nesmyslná brutalita v demokraciiStávka v zemi ochromila zejména průmysl a dopravu. Zrušeno bylo například na 700 leteckých spojů, jezdila nejvýše třetina autobusů a vlaků. Podobná situace panovala v Portugalsku, kde byla veřejná doprava ochromena především v metropoli Lisabonu. V dalších zemích se zaměstnanci připojili k dnešní akci většinou čtyřhodinovou stávkou.Prvních šest zraněných mezi policisty bylo hlášeni také z Itálie, kde se dějišti nejostřejších střetů mezi přívrženci krajní levice a policií stala města Turín a Milán. Do manifestací se zapojily tisíce zejména studentů a nezaměstnaných mladých lidí i v dalších městech, zejména v Římě a Neapoli.V portugalské metropoli Lisabonu zaútočila policie před budovou parlamentu s obušky proti několika tisícům demonstrantů, kteří po nich zhruba hodinu házeli kameny a odpadky. Několik lidí bylo zraněno už před policejním výpadem, a to kameny hozenými jinými protestujícími. Nejméně jedna osoba byla hospitalizována.Demonstrace a další protestní akce obyvatel se konaly také například v Řecku, kde se v metropoli Aténách sešlo na 5000 osob. Podle agentury AFP se protestní pochody konaly také ve 130 městech ve Francii, jejichž účastníci žádali "práci a solidaritu v Evropě" a brojili "proti úsporám".V Německu, Belgii a Nizozemsku naplánovaly odbory symbolické akce, které se obešly bez zastavení práce. Provoz byl přerušen pouze u rychlovlaků Thalys zajišťujících spojení mezi Francií a Belgií. V Bruselu byl na programu průvod kolem velvyslanectví evropských zemí s cílem krátce demonstrovat před sídlem Evropské komise.A co Češi na tuto situaci?Blíží se výročí 17. listopadu a lidé plánují, co udělají u nás: Uživatel marvin_v_krizi na jednom z blogů pronesl: "Takze v sobotu do toho deme taky!!! Tentokrat ale zadnej samet... fizl je za 10 bodu, policejni auto je za 20 bodu, politik je za 100 bodu (ti vyznamni jako necas, kalousek atd jsou za 500 bodu) a kmotr je za 1000 bodu. Specialni bonus je za sidlo kmotra - napriklad bemova vila na hanspaulce nebo pitrovo sidlo v jesenici je za 200 bodu...""jen jeste pro uplnost zopakuju: lidi nebojte se fizlu!! Pokud na vas utoci fizlat uz obuskem, peprakem, nebo jen rukama, je naprosto legitimni se branit a to jakymkoliv zpusobem... fizlove tu jsou pro to, aby nam pomahali a chranili nas - koneckoncu maj to napsany na autech a kuli tomu si je taky platime..."Máme očekávat v sobotu 17. listopadu 2012 podobně brutánlní zásahy policie i u nás v Česku?

Související

Tisíce lidí demonstrovaly v Evropě na podporu migrantů

Tisíce lidí demonstrovaly v Evropě na podporu migrantů

Londýn - Tisíce lidí v sobotu demonstrovaly na podporu migrantů v několika evropských městech. Učinily tak den po dohodě mezi Evropskou unií a Tureckem, která má přispět k ukončení nejhorší migrační krize na kontinentu od druhé světové války.

Více souvisejících

Demonstrace v EU Demonstrace ve Španělsku

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 55 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 6 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 11 hodinami

Biden pracuje na trvalém míru, který by zahrnoval vytvoření palestinského státu

Americký prezident Joe Biden v neděli vyzval k okamžitému příměří v Gaze a uvedl, že pracuje na trvalém míru, který by zahrnoval vytvoření palestinského státu. Informaci přinesla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy