Svět bojkotuje olympiádu v Soči, kvůli ruskému homofobnímu zákonu

Londýn - Olympijské hry v ruské Soči se rychle blíží. Stovky lidí dnes v Londýně protestovaly proti ruskému zákonu o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží, který platí od letošního června. Dav demonstrantů zamířil k sídlu premiéra Davida Camerona a budovy ministerstva zahraničí. Zde žádali Kreml, aby kontroverzní zákon zrušil.

Zdroj: YouTube

Reakce Davida Camerona a Baracka Obamy:

Zdroj: YouTube

Obama společně s Cameronem bojkot olympiády odmítajíAmerický prezident Barack Obama nechce kvůli ruskému homofobnímu zákonu bojkotovat olympiádu v ruském Soči. Řekl to na dnešní tiskové konferenci ve Washingtonu. Podle Obamy by si to nezasloužili sportovci, kteří se na olympijské soutěže odpovědně připravovali. Bylo by příjemné, kdyby některý gay získal v Soči medaili, řekl prezident.Britský premiér Cameron bojkot olympiády stejně jako Obama odmítá. "Sdílím hluboké znepokojení z útoků na gaye v Rusku," napsal předseda vlády na Twitteru. "Věřím ale, že je lepší bojovat s předsudky tím, že se olympijských her zúčastníme, než abychom je bojkotovali," uvedl.Obama si nicméně klade otázku, kam ruský prezident Vladimir Putin a jeho země směřují. Stav lidských práv v Rusku a kauza Edwarda Snowdena přiměly Washington učinit pauzu v rozvoji vztahů s Ruskem a zamyslet se nad jejich stavem, řekl šéf Bílého domu.Americko-ruské styky se do Putinova loňského návratu do Kremlu rozvíjely pozitivně, poznamenal americký prezident. Nyní se ale objevila řada problémů, například syrský konflikt nebo otázka dodržování lidských práv.Putinův předchůdce Dmitrij Medveděv, který byl šéfem Kremlu v letech 2008 až 2012, vyhlásil "restart" rusko-amerických vztahů, který měl vnést nový život do kontaktů někdejších soupeřů ve studené válce. Medveděv s Obamou uzavřel novou smlouvu o omezení jaderné výzbroje a začal realizovat projekty na rozšíření obchodní i humanitární spolupráce.Demonstranti v Londýně: Miluj Rusko, vzdoruj homofobii"Putin je homofobní car," napsal před demonstrací na svém webu organizátor akce Peter Tatchell.Účastníci demonstrace mávali duhovými vlajkami a nesli transparenty s nápisem "Miluj Rusko, vzdoruj homofobii".Ruský zákon, který má poměrně širokou podporu v konzervativní ruské společnosti, vyvolal kritiku ruských liberálů a odpor po celém světě. Moskevský parlament letos kromě něj schválil i ustanovení, které zakazuje adopci ruských sirotků zahraničními homosexuálními páry.Za zásadního odpůrce ruského zákona se v pátek na tiskové konferenci označil prezident USA Barack Obama. Postavil se nicméně proti výzvám k bojkotu zimních olympijských her, které příští rok uspořádá ruské Soči.

Fotogalerie:
OBRAZEM: Protiputinovské demonstrace v Londýně
 

Ruští zákonodárci dávají najevo, že homofobní zákon bude platit i během olympiády a trest za jeho nedodržování padne i na cizince. Těm kromě vysoké pokuty hrozí i vyhoštění. Šéf Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge v pátek požádal ruskou vládu o detailní vysvětlení, jak chce ruská strana během her dodržování zákona vymáhat.Hollywood ostře protestuje, ZOH zorganizujte jindeHvězdy západního showbyznysu se postavily do čela tažení proti ruskému homofobnímu zákonu, který trestá pokutami, vězením a v případě cizinců i vyhoštěním "propagaci netradičních sexuálních styků" mezi mládeží. Mezi bojovníky proti právní normě, která vrhá stín na připravovanou zimní olympiádu v ruském Soči, se zařadil například americký herec a scénárista Harvey Fierstein, jeho britský kolega Stephen Fry nebo herec George Takei známý z akční sci-fi Star Trek.Ústrky proti ruským gayům se staly horkým tématem po celém světě, které může poznamenat olympijské hnutí obdobně, jako boj za práva Tibeťanů v případě pekingské olympiády z roku 2008, napsala o víkendu agentura AP.Není jasné, zda ruský prezident Vladimir Putin, který sporný zákon v červnu podepsal, protestům naslouchá. Je mu ale rozhodně známo, že po světě sílí výzvy k bojkotu olympiády v Soči, na níž si on sám mimořádně zakládá.Mezinárodní olympijský výbor (MOV) se mezitím dostává pod stále silnější tlak, aby se postavil ruským hrozbám, že policie bude během olympiády na dodržování homofobního zákona striktně trvat. Jeden z předních činitelů MOV dokonce prohlásil, že pokud se nenajde uspokojivé řešení, může se pořádání her přesunout na jiné místo mimo Ruska."Hlásí se k olympijské chartě, takže ji buď budou respektovat, nebo se s nimi rozloučíme," řekl AP norský činovník MOV Gerhard Heiberg. MOV nesmí podle něj zasahovat do ruské vnitřní politiky, ale zásady her musí hájit. "Nemůžeme ustoupit. Buď (Rusové) tyto zásady přijmou, nebo půjdeme jinam. Nemyslím ale, že to zajde tak daleko," řekl Heiberg.Hvězdy showbyznysu se do ruského zákona pustily s veškerou vehemencí. Fierstein v listě The New York Times obvinil Putina, že vyhlásil válku homosexuálům. "Putinova kampaň proti gayům, lesbám a bisexuálům je nechutná, je to démonizování menšiny s cílem politického zisku. Jako by to opsali z nacistické učebnice," uvedl americký herec. Fry v otevřeném dopise Cameronovi přirovnal Putinův "barbarský, fašistický zákon" k perzekuci Židů v nacistickém Německu.

Související

Alexej Navalnyj

Vůdce ruské opozice Navalnyj volal sanitku. Ve vězení ho trápí horečky

Moskva - Ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného trápí vysoké horečky. V sobotu musela být kvůli jeho zdravotnímu stavu zavolána záchranka. Navalnyj si odpykává 24denní trest za organizování protikorupčních demonstrací v Rusku proti prezidentu Vladimiru Putinovi a premiérovi Dmitriji Medvěděvovi.
Ilustrační foto

Za útoky při protiromských pochodech padla další obvinění. A bude jich víc, říká policie

Ostrava - Policie obvinila dalších pět účastníků protiromského pochodu, který se v srpnu konal v Ostravě a končil střety radikálů s policií. Celkem tak bylo obviněno osm lidí, policie ale stále analyzuje zajištěný materiál. Zásah stál přes milion korun, dalších 160.000 korun byla škoda na majetku policie. Novinářům to dnes řekl krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Více souvisejících

Protiputinovské demonstrace Homosexuálové olympiáda

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy