Varšavané uctili památku obětí letecké havárie u Smolenska minutou ticha

Varšava - Přesně v 09:00 hodin se v sobotu ráno varšavskými ulicemi rozezněly sirény městských varovných systémů, sanitek, policejních a hasičských vozů. Každý, koho sirény zastihli na ulici, se zastavil a minutou ticha uctil památku obětí havárie prezidentského speciálu.

Náměstí Pilsudského, na kterém v pravé poledne začne pietní akt za oběti havárie, se pomalu zaplňuje. Necelé dvě hodiny před začátkem ceremonie byla plná více než polovina prostoru určeného pro veřejnost a davy lidí proudících do středu města houstly.

Lidé sedí na přinesených kempinkových sedátkách, na karimatkách, ale i přímo na trávě. Hodně jich má polské vlajky nebo vlajky města, odkud do Varšavy přijeli. Někteří se živě baví o události, která se stala před týdnem, jiní sedí tiše a s růžencem v ruce se modlí.

"Je to taková ztráta, taková ztráta," řekla Agnizska Borowská z Katowic.

Ulice lemují armády harcerů a harcerek, kteří se starají o vodu pro unavené poutníky. "Siedlce nikdy nezapomenou," mají napsáno na velkém transparentu harceři z města Siedlce asi 100 kilometrů východně od Varšavy. Do hlavního města přijeli už v pátek večer.

Hrob neznámého vojína na okraji náměstí Pilsudského, u kterého se ještě za tmy začali shromažďovat první lidé, už policie ohradila zábranami. Za ohrazenou zónou pro rodiny zemřelých a VIP hosty vyrostly dvě velkoplošné projekce, na kterých jsou přímé záběry polské televize.

Kolem oltáře i mezi lidmi se proplétají novináři a televizní štáby. "Nic a nikdo nemůže nahradit takovou ztrátu," říká muž ve vojenské uniformě polské televizi. Polské deníky vyšly s černobílou úvodní stranou, příloha deníku Rzeczpospolita, která je distribuována zadarmo, je věnována prezidentu Kaczyńskému.

Sobotní pietní akt začne ve 12:00. Střed města je uzavřen policisty, dovnitř mohou jen sanitky, policie a hasiči.

Související

Lech Kaczyński

Polsko dal řeší tragédii, při které zemřel Kaczyński. Chce zatknout dispečery

Soud ve Varšavě rozhodl, že mají být zatčeni tři ruští dispečeři, kteří řídili provoz na letišti v západoruském Smolensku 10. dubna 2010, kdy se tam při pokusu o přistání zřítil stroj s tehdejším polským prezidentem Lechem Kaczyńským na palubě. Informoval o tom pravicový portál wPolityce.pl, podle kterého to znamená, že prokuratura bude moci na trojici dispečerů vydat mezinárodní zatykač.
Jaroslaw Kaczyński na misi s premiéry Česka, Slovinska a Polska na Ukrajině (15.3.2022).

Kaczyński: Rusko může za leteckou katastrofu u Smolenska, mám důkazy

Předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), vicepremiér Jaroslaw Kaczyński dnes obvinil Rusko, že bylo v pozadí letecké katastrofy u Smolenska, při které přesně před 12 lety zahynul jeho bratr-dvojče, tehdejší polský prezident Lech Kaczyński a spolu s ním dalších 95 členů delegace a posádky vládního letadla. Kaczyński slíbil "velice brzy" předložit důkazy pro svá tvrzení.

Více souvisejících

Lech Kaczyński Polsko

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Juraj Blanár

Další blamáž slovenské diplomacie. Blanár se sešel s Lavrovem a nebyl sám

Ministři zahraničí Slovenska Juraj Blanár a Maďarska Péter Szijjártó se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkali s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Diskutovali zejména o otázkách energetické bezpečnosti a jejich postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Tato schůzka vzbudila vlnu kritiky od představitelů slovenských opozičních stran, které jednání odsoudily. Blanár a Szijjártó patřili mezi jediné představitele zemí EU, kteří se na shromáždění s Lavrovem setkali. 

před 50 minutami

před 1 hodinou

SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Válka v Izraeli

Izrael se připravuje na pozemní ofenzívu do Libanonu

Izrael se bude snažit co nejrychleji ukončit případnou pozemní ofenzívu proti proíránskému hnutí Hizballáh v Libanonu, uvedl v pátek nejmenovaný představitel izraelských bezpečnostních složek. Uvedl to server Times of Israel.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Začalo druhé kolo senátních voleb

Dnes odpoledne začalo v Česku druhé kolo senátních voleb. Volební místnosti se otevřely ve 14:00 a voliči budou moci hlasovat do 22:00. Další možnost odevzdat svůj hlas budou mít ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. K hlasování je nutné mít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komise mohla ověřit totožnost voliče.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Rebelie na Blízkém východě se tříští. Libanon nechce, aby Hizballáh podporoval Hamás

Předseda opoziční křesťanské Libanonské sociálnědemokratické strany Katáib vyzval šíitské hnutí Hizballáh, aby přestalo podporovat válečné aktivity v palestinském Pásmu Gazy a zaměřilo se na politickou práci v Libanonu. Informaci přinesl libanonský deník L'Orient-Le Jour (OLJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy