Bojkot olympiády graduje: Nepřijede Hollande, Merkelová se hádá s Gauckem

Paříž/Berlín - Řady vrcholných evropských politiků, kteří nepojedou na únorové zimní olympijské hry v ruském Soči, se dále rozšiřují. Nejnověji se k nim přidal francouzský prezident François Hollande a ministr zahraničí Laurent Fabius. Řekl to šéf pařížské diplomacie rozhlasové stanici Europe 1. Už před nimi stejný záměr oznámili místopředsedkyně Evropské komise Viviane Redingová a německý prezident Joachim Gauck. Na toho se kvůli jeho kroku podle německého tisku rozhněvala kancléřka Angela Merkelovou, již hlava státu údajně předem neinformovala.

Stejně jako Gauck ani Fabius neúčast předních francouzských představitelů na olympiádě nezdůvodnil. "Přeji těmto hrám hodně úspěchů," poznamenal pouze francouzský ministr zahraničí. Zpravodajské servery nicméně připomněly, že i ve Francii zaznívá kritika úrovně dodržování lidských práv v Rusku.

Jako první z čelných evropských státníků potvrdil svůj úmysl nejet do Soči německý prezident Gauck. Podle aktuálního vydání magazínu Der Spiegel to vyvolalo negativní reakci Merkelové, neboť hlava státu o to údajně kancléřský úřad předem neinformoval a jeho vedení se to tak dozvědělo až z médií.

Prezidentský úřad to ale popřel. Podobné informace přinesl i nedělník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS). Kdyby byl prezident Merkelovou předem o svých úmyslech zpravil, snažila by se ho prý od nich odradit, uvedl FAS.

Vysoký funkcionář německého olympijského svazu Christian Breuer ale už varoval před tím, aby se Gauckovo rozhodnutí považovalo za bojkot her. Prezident prý od začátku cestu do Soči neplánoval, zato přivítá německé sportovce v Mnichově při jejich návratu z olympiády. "Když někdo někam nejede, neznamená to hned, že něco bojkotuje," podotkl generální ředitel svazu Michael Vesper.

"Návštěva olympijských her nabízela dobrou příležitost vést rozhovory s reformními silami v Rusku a zajistit jejich požadavkům v politické debatě více pozornosti," řekl listu Die Welt poslanec za německé sociální demokraty (SPD) Lars Klingbeil.

Gauckovo rozhodnutí naopak velmi potěšilo německé organizace a osobnosti zasazující se za dodržování lidských práv, informuje web CT24. "Jelikož se nevyslovili pro bojkot olympiády sportovci, kteří se na závody roky připravují, považujeme odřeknutí návštěvy Soči od spolkového prezidenta za zvlášť silné znamení," sdělil deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung mluvčí Human Rights Watch Wolfgang Büttner.

Zatím jedinou čelnou političkou, která sdělila důvody své neúčasti na hrách v Soči, byla eurokomisařka Redingová. "Určitě nepojedu do Soči, dokud se bude s menšinami zacházet způsobem jako podle současných ruských zákonů," uvedla minulý týden na Twitteru.

Související

Olympia

V Brně vznikne očkovací centrum bez registrace v Olympii

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně otevře ve středu v nákupním centru Olympia očkovací centrum proti nemoci covid-19 bez nutnosti registrace. ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Centra bez registrace zatím fungují v Praze, připravují je i jiné kraje. Stát chystá stejnou možnost i pro Ostravu. V Praze, kde je tento způsob zatím zaveden na dvou místech, je o očkování velký zájem.
Olomouc

Nákupní centra v Praze a v Brně téměř zejí prázdnotou

Pražská nákupní centra jsou téměř prázdná. Lidé sem chodí převážně do obchodů s potravinami. Mohou zůstat otevřené i po dalším razantním omezení, o němž vláda v noci rozhodla ve snaze zmírnit šíření nového koronaviru. I velká nákupní centra v Brně, která se o víkendech obvykle plní lidmi, jsou dnes prakticky prázdná.

Více souvisejících

olympia François Hollande Joachim Gauck

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 10 hodinami

USA nevidí, že by Čína chtěla spravedlivé ukončení války na Ukrajině

Podle Johna Kirbyho by Spojené státy uvítaly, kdyby se Čína zúčastnila globálního mírového summitu, ale vyjádřil pochybnosti, zda Peking chce podpořit spravedlivý mírový plán pro Ukrajinu.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy