Knoxová a její bývalý přítel Sollecito zavraždili studentku, rozhodl italský soud

Florencie - Američanka Amanda Knoxová i její bývalý italský přítel Raffael Sollecito jsou vinní v případu brutální vraždy Britky Meredith Kercherové, oznámil dnes italský odvolací soud. Justice tak zvrátila předchozí verdikt, který je osvobodil. Soud zároveň uložil trest 28,5 roku vězení Knoxové a 25 let Sollecitovi.

Soudci se dnes po závěrečné řeči obhajoby radili o vině či nevině a výši trestu skoro 12 hodin.Obhájci odsouzených ihned podle očekávání zareagovali záměrem odvolat se k Nejvyššímu kasačnímu soudu. Podle tiskových agentur ale italské úřady zřejmě již zahájí proceduru zaměřenou na vydání Knoxové, která je ve Spojených státech. Sollecito se dnes k soudu dostavil, přítomen vyhlášení verdiktu ale nakonec nebyl. Soudce následně nařídil, aby mu byl odebrán cestovní pas.Knoxová, která vyhlášení rozsudku sledovala přes média, netajila podle jejího zveřejněného prohlášení zděšení a smutek nad rozsudkem, který označila za "nespravedlivý".Právník Američanky Carlo Dalla Vedova dnes před soudem tvrdil, že je v souvislosti s verdiktem "klidný", protože věří, že jediným závěrem procesu může být "nevina Amandy Knoxové".Knoxová a její tehdejší přítel Sollecito byli již v roce 2009 odsouzeni k 26 respektive k 25 letům vězení za to, že 1. listopadu 2007 v Perugii ubodali tehdy 21letou Kercherovou. Knoxová strávila v italském vězení čtyři roky. Oba nicméně byli v odvolacím řízení překvapivě zbaveni obvinění pro nedostatek důkazů. Prokuratura proti tomu podala dovolání k nejvyššímu soudu. Ten nařídil nový proces zejména kvůli tomu, že soudci v předchozím řízení údajně učinili řadu chyb, například některé důkazy zcela ignorovali, jiné naopak nedostatečně posoudili. Nový proces byl zahájen loni v září.Kercherová byla nalezena polonahá v krvi s podříznutým hrdlem a čtyřmi desítkami bodných ran ve své ložnici v bytě, který sdílela s Knoxovou. Obě dívky studovaly na univerzitě v Perugii, kde je hodně zahraničních studentů. Oběť byla před smrtí znásilněna. Prokuratura viní Američanku a Itala z perverzní, sexuálně motivované vraždy. Oba ale tvrdili, že nebyli v době vraždy v bytě. Kde se nacházeli, si prý nepamatují, protože byli pod vlivem marihuany a alkoholu.

Sollecito s Kercherovou od počátku tvrdili, že jsou nevinní, i když mladá Američanka z počátku několikrát změnila výpověď.

Za zabití Kercherové byl odsouzen i drogový dealer Rudy Guede, soud mu vyměřil trest 30 let. Na polštáři Kercherové se našly otisky jeho prstů. Guede tvrdil, že byl v době vraždy v koupelně. Když se vrátil do pokoje, spatřil prý u Kercherové dvě osoby.

Související

itálie

"Vylíčili mě jako dě*ku." Křivě obviněná Knoxová se vrátila do Itálie, spočítala to médiím

Američanka Amanda Knoxová (31) dnes obvinila média, že ji obestřela falešným příběhem, který ji i přes prokázanou nevinu zobrazil jako vinnou. Bývalá studentka výměnného programu, která v italském vězení strávila čtyři roky kvůli vraždě její britské spolubydlící Meredith Kercherové, než byla v roce 2015 nejvyšším soudem definitivně osvobozena, dnes vystoupila na konferenci o trestním soudnictví v italské Modeně.

Více souvisejících

Amanda Knoxová (obviněná z vraždy) Itálie Vražda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy