Levice ve Francii je grogy: Komunální volby prohrála, pravice slaví

Paříž - Francouzská vládní Socialistická strana (PS) se po nedělním prvním kole komunálních voleb dnes probudila grogy, zatímco opoziční pravice, zvlášť ta krajní, si mne ruce. K výsledkům hlasování o složení správních rad měst a obcí v příštích šesti letech to ve svém komentáři uvedl server deníku Le Parisien. Podobně výsledky hodnotí rovněž další francouzská média.

Hlavní pravicová strana UMP bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho získala v prvním kole celkem 46,5 procenta hlasů a krajně pravicová Národní Fronta (FN) charizmatické Marine Le Penové 4,6 procenta. To je téměř pětkrát víc než v minulých volbách v roce 2008. Naopak PS prezidenta Françoise Hollandea ziskem 37,7 procenta zaznamenala ztrátu pěti procentních bodů oproti minulým obecním volbám.

V naprosté většině ze 36.700 volebních okrsků ale rozhodne o konečném výsledku až druhé kolo, které se bude konat 30. března. Levice již vyzvala své příznivce, aby přišli hlasovat. Rekordně nízká volební účast u těchto voleb, kdy dosáhla 61 procent, je podle vládních sil i místních médií jednou z příčin očekávané nedělní porážky vládních sil, jejichž hlavní představitelé se stali velmi neoblíbení. A to především proto, že oproti předvolebním slibům nejsou s to snížit nezaměstnanost a zvýšit kupní sílu obyvatel.

Premiér Jean-Marc Ayrault, jehož v průzkumech podporuje stejně jako u Hollandea jen 20 až 35 procent obyvatel, připustil, že mnozí voliči v neděli svou neúčastí či hlasováním vyjádřili obavy i pochyby nad vládní politikou.

První boj o prestižní post starostky Paříže vyhrála pravicová kandidátka Nathalie Kosciusková-Morizetová, přestože podle průzkumů byla mírnou favoritkou levicová kandidátka Anne Hidalgová. Ve druhém kole podle dnešních komentářů díky hlavně očekávané mobilizaci levicových voličů nejspíš ale nakonec zvítězí socialistka. 

Jestliže perspektivy vládnoucí levice by mohl zachránit jen překvapivý úspěch v podobě zisku druhého největšího města Francie, Marseille, neměla by se už nyní radovat klasická pravice, která od porážky Nicolase Sarkozyho před dvěma lety sedí v lavicích opozice? Svaz pro lidové hnutí, jak se nazývají dnešní dědicové gaullismu, však sužuje chronická choroba, vnitřní spory živené osobními rivalitami předáků, kteří už nyní přemýšlejí, koho z nich by volby v roce 2017 mohly vynést až do Elysejského paláce.

"Kdo se však příliš brzy chystá na budoucí úspěch, toho může předběhnout někdo jiný. Ve Francii se na svou výjimečnou příležitost letos těší krajně pravicová Národní fronta a její šéfka Marine Le Penová již několik let používá méně vyhrocenou rétoriku a do volebního programu s ohledem na hospodářskou krizi cíleně zahrnuje sociální témata," uvedl Adam Černý ve své komentáři pro Český rozhlas.

Související

Oleksandr Syrskyj s ministrem obrany Ukrajiny Rustem Umerovem.

Je to tady. Francie pošle vojenské instruktory na Ukrajinu

Francie pošle na Ukrajinu instruktory, aby vycvičili ukrajinské vojáky, řekl v pondělí odpoledne Oleksandr Syrskyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil. Vyjádřil také naději, že příklad Paříže budou následovat i další západní země.
Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

Více souvisejících

Francie François Hollande

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 1 hodinou

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 2 hodinami

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 2 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

Izraelská armáda potvrdila rozšíření pozemní operace do centra Rafahu

Izraelská armáda v pátek potvrdila rozšíření své pozemní operace i do centra palestinského města Rafah na jihu Pásma Gazy. Vojáci tam podle ní objevili raketomety a tunely militantního hnutí Hamás a zlikvidovali sklad zbraní, informovala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy