Kdo sestřelil let MH17? Tajná služba odhalila nové informace

Berlín - Německá tajná služba BDN je přesvědčená, že civilní Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines s 298 lidmi na palubě sestřelili v červenci nad východní Ukrajinou proruští separatisté. Vyplývá to ze slyšení šéfa BND Gerharda Schilera v německém parlamentu. Informuje server sme.sk.

Zprávy o průběhu slyšení v parlamentním výboru pro kontrolu tajných služeb přinesl německý deník Der Spiegel. Schindler podle něj ukázal poslancům rozsáhlý dokumentační materiál zahrnující satelitní záběry i četné fotografie.

"Byli to proruští separatisté," měl prohlásit Schindler. Důkazy jsou podle něj jednoznačné. Na druhou stranu však přiznal, že s fotografiemi z místa dopadu stroje manipulovaly také ukrajinské úřady. BDN nicméně vylučuje teorie, podle kterých malajsijský boeing sestřelilo ukrajinské bojové letadlo, či vládní protiletadlová obrana.

Podle německé rozvědky po tříměsíčním šetření vše ukazuje na to, že za smrtí téměř tří set civilistů stojí raketa systému BUK vypálená povstalci. Zbraň ale nebyla dodána Ruskem, jak se dříve spekulovalo, ale s největší pravděpodobností ukradena na jedné z ukrajinských základen.

Související

Německá policie hlídkuje u obchodních center

Německá rozvědka v krizi. Chybí jí tisíce lidí

Německým tajným službám chybí tisíce pracovníků, informuje na svých internetových stránkách týdeník Der Spiegel. Spolková zpravodajská služba (BND) měla koncem srpna neobsazených 970 pracovních pozic, Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) tisíc.
Ilustrační fotografie

Hádka špiónů? Britové hrozí koncem spolupráce s Němci

Berlín - Britská tajná služba GCHQ hrozí zastavením spolupráce s německou rozvědkou (BND). Informoval o tom dnes server německého týdeníku Focus. Podle zdrojů serveru se Britové obávají odtajnění citlivých informací o své činnosti při vyšetřování německého parlamentního výboru, který prověřuje působení americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) v Německu.

Více souvisejících

Německa zpravodajská služba (BND) Sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou (17.7.2014) Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy