Povodně na jihu Francie mají už 19 obětí, další lidé jsou pohřešováni

Paříž - Záplavy na jihovýchodě Francie připravily o život 19 lidí, další jsou pohřešováni, informují ve středu portál France 24 a agentura Reuters

Hladina vody v oblasti Azurového pobřeží během krátké doby po vydatných deštích vzrostla o několik metrů, mnoho lidí se nestačilo evakuovat na výše položená místa. Stovky obyvatel zůstaly uvězněny ve svých domech, na střechách nebo v automobilech. Ze střech je evakuovaly vrtulníky.Šest lidí zahynulo ve městě Draguignan, další žena ve městě Luc. Záchranáři kvůli silnému proudu nemohli její tělo z vody vytáhnout. Dva lidé zemřeli v Trans-en-Provence, jeden v Roquebrune-sur-Argens, sdělila generální tajemnice departementu Var Corinne Orzechowská. Kde přišli o život další lidé, není prozatím jasné.Nejhorší je situace v Draguignanu, kde zasahovalo devět vrtulníků a 15 lodí. Záchranáři odvedli do bezpečí kolem 1200 lidí. Voda, která dosahuje výšky dvou metrů, poškodila centrum čtyřicetitisícového města."Něco takového jsme neviděli celé desetiletí," řekl další představitel departementu Var Hugues Parant s tím, že během 12 hodin spadlo 180 milimetrů srážek. V obci Lorgues napršelo dokonce 264 milimetrů.Během několika minut voda stoupla o 50 a potom o 60 centimetrů, informuje jeden z reportérů France 24. Hladina pak přesáhla dva metry. Proud byl tak silný, že unášel osobní i nákladní automobily.Rychle stoupající voda také u města Luc zablokovala rychlovlak se 300 cestujícími, který směřoval z jihofrancouzského Nice do Lille na severu země. Železniční doprava v oblasti je přerušena minimálně do čtvrtka, zablokované jsou i některé silnice. V úterý večer uzavřeli zaplavené letiště Hyeres-Toulon, nyní se lety postupně obnovují.Do záchranných operací se zapojila více než tisícovka lidí, stovky z nich byly povolány ze sousedních regionů. Hasiči zatím zasahovali v šesti stech případech.Zhruba 170 tisíc domácností v oblasti je bez proudu.Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vyjádřil soustrast obyvatelům postiženého regionu a poděkoval záchranářům za rychlou reakci.

Související

Francouzský herec Gérard Depardieu

Slavný herec Gérard Depardieu byl ve Francii zadržen

Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen pařížskou policií, uvedla BFMTV. Kriminalisty zajímají případy dvou žen, které hvězdu světové kinematografie obvinily ze sexuálního napadení během natáčení filmů v posledních deseti letech. Depardieu je ve vazbě od osmi hodin ráno, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

Francie

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy