Komorowski půjde do voleb polského prezidenta jako favorit

Varšava - Úřadující polský prezident a maršálek Sejmu (předseda parlamentu) Bronislaw Komorowski si čtyři dny před volbami šéfa státu udržuje desetiprocentní náskok před hlavním soupeřem Jaroslawem Kaczyńským, dvojčetem zesnulého prezidenta. Informuje o tom ve středu agentura Reuters.

Podpora Komorowského, kterého nominovala Občanská platforma premiéra Donalda Tuska, se podle tří ve středu zveřejněných průzkumů pohybuje kolem 41 procent. Jaroslawa Kaczyńského, bratra zesnulého polského prezidenta Lecha Kaczyńského, by volilo v průměru 31 procent Poláků. Zbývajících osm kandidátů na prezidenta má dohromady podporu zhruba 28 procent voličů, jejich šance jsou jen hypotetické.Z toho je patrné, že o příštím polském prezidentovi nerozhodne první kolo voleb v neděli 20. června, ale druhé kolo, které se uskuteční dva týdny poté - 4. července.Ve druhém kole, do kterého postoupí dva kandidáti s největším počtem hlasů, by pro Komorowského podle středečních průzkumů hlasovalo kolem 58 procent lidí.Do druhého kola však vnáší nejistotu klesající Komorowského preference. Ještě počátkem května předseda parlamentu před Kaczyńským vedl o 15 procent, což mu dávalo naději na vítězství v prvním kole.Předčasné prezidentské volby byly v Polsku vyhlášeny po dubnové leteckém neštěstí v Rusku, při kterém kromě prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky Marie zahynulo 94 dalších lidí.

Související

Více souvisejících

Polsko

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 7 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy