Česko vypraví humanitární konvoj na Ukrajinu

Praha/Slavjansk – Konvoj pěti kamionů s nákladem střešní krytiny a oblečením zamíří ve čtvrtek z České republiky do dva tisíce kilometrů vzdáleného Slavjansku na východní Ukrajině. Odtud bude pomoc Čechů v hodnotě 300 000 korun dál distribuovat ukrajinský tým organizace Člověk v tísni. Téměř 47 tun střešní krytiny pomůže opravit stovky válkou poničených domů, 50 tun zimního oblečení poslouží na mrazivé východní Ukrajině tisícům vnitřních uprchlíků. Na Donbas zamíří i tuna nádobí nebo lékárničky.

Náklad dorazí do skladu Člověka v tísni, který na východě Ukrajiny pomáhá vnitřním uprchlíkům a dalším nejohroženějším obyvatelům už od srpna loňského roku. „Materiál na opravu střech a oken dodáváme do vesnic v Doněcké a Luhanské oblasti už několik měsíců. Seniorům nebo nemohoucím pomáháme i s opravami," přibližuje koordinátor ukrajinských projektů Člověka v tísni Vladislav Vik. „Více než 2600 kusů dovezené střešní krytiny použijeme na drobné opravy v zimě a především při rekonstrukcích na jaře," dodává s tím, že střešní krytina pomůže opravit stovky poničených domů.

Zimní oblečení pomůže tisícům vnitřních uprchlíků, kteří často utekli před ostřelováním jen s pár osobními věcmi a nemají prostředky na nákup ošacení. „Teplé oblečení bude ve spolupráci s místními úřady rozdané těm nejpotřebnějším při pravidelných distribucích potravin," vysvětluje Vladislav Vik. „Jídlo i materiální pomoc se snažíme ze zásady nakupovat místně, zejména kvůli podpoře místní ekonomiky a úsporách na dopravě. Dovoz z České republiky organizujeme pouze ve výjimečných případech, kdy se sešla nabídka dopravy a materiálu zdarma," říká Vladislav Vik.

Doprava 98 tun pomoci by nebyla možná bez darů a pomoci několika firem a organizací. Dopravu, tedy kamiony, řidiče a pohonné hmoty věnovala česká firma Isolit-Bravo s.r.o. z Jablonného nad Orlicí. „Jestliže jsou někde lidé v tísni a pomoc je v našich silách, nelze zůstat nečinnými a v klidu trávit vánoční cukroví. Frustrace dnešní doby má své kořeny v nedostatečné schopnosti vcítit se do podmínek a případně utrpení druhého. Pojďme méně nadávat a více pracovat i pomáhat. Naši účast chápu jako drobné naplňování Havlova odkazu, že Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí," říká ředitel společnosti Isolit-Bravo Kvido Štěpánek s tím, že komerční doprava takového množství materiálu by stála téměř 600 000 korun.

Firma Cembrit a.s. dodala téměř 47 tun střešních krytin. „Viděl jsem reportáž o pomoci na východní Ukrajině, kde Člověk v tísni používal stejný materiál, který u nás vyrábíme. To se spojilo s dobrou zkušenosti se zaměstnanci organizace a tím, že mám rád Ukrajinu. Tak jsem se zkusil v Cembritu zeptat, jestli bychom nepomohli. Vedení společnosti pomoc schválilo, za což jim děkuji. Střešní krytina tak poputuje lidem, kteří jsou v tom nevinně. Prostě se jen stali obětí konfliktu a teď je třeba jim pomáhat," říká Vít Gromeš ze společnosti Cembrit.

Dodávku zimního oblečení dalo dohromady hned několik organizací. Kamiony povezou přes 40 tun oblečení od Armády spásy. „Armáda spásy v rámci projektu ReShare sbírá od loňského roku použité šatstvo díky sběrným kontejnerům, které postupně umisťujeme do měst, kde naše organizace působí. Velmi nás těší zájem veřejnosti darovat jejich ošacení a následně tak pomáhat potřebným," říká Pavla Vopeláková z Armády spásy. „Veškeré oblečení Armáda spásy třídí a využívá ve svých zařízeních. Vzhledem k tomu, že množství nasbíraného oblečení je veliké, můžeme na Ukrajinu vyslat neuvěřitelných 40 tun oblečení, které jsme získali právě díky sběrným kontejnerům na šatstvo v rámci projektu ReShare," dodává.

Několik tun zimního oblečení věnovala i organizace ADRA. „Jsou to věci, které lidé darovali do sociálních šatníků, které máme ve Frýdku-Místku a v Havířově. Většinou poslouží našim lidem bez domova nebo se prodají v charitativním obchůdku. Když ale máme příležitost věnovat něco do zahraničí, jsme rádi," říká Radek Špinka z organizace ADRA. „Obzvláště vítáme, že můžeme spojit síly s více nevládními organizacemi. Je to efektivnější a bude-li v budoucnu podobná příležitost, jdeme do toho zase," dodává.

Do konvoje přispěla skoro pěti tunami oblečení a nádobí i pražská a broumovská pobočka Diakonie ČCE, zimní oblečení dodalo i Pomocné sdružení žen, dobrovolníci z Krnova a Mercedes-Benz věnoval 700 lékárniček. S administrativou a odbavením konvoje velmi pomohlo české velvyslanectví v Kyjevě.

Související

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Ukrajina čelila masivním ruským útokům. Terčem byly výškové budovy i Kyjev, zemřel mladý chlapec

Útok balistickou raketou na ukrajinské město Dnipro, k němuž došlo v noci na pondělí, si vyžádal zranění sedmi lidí včetně 15letého chlapce, uvedl v pondělí gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Rusové také podle serveru Ukrajinska pravda odpálili dvě řízené střely Iskander-K směrem na Kyjev, obě však byly zničeny ukrajinskou protivzdušnou obranou.

Více souvisejících

Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

Válka v Gaze

Boje na jihu Pásma se blíží ke konci, prohlásil Netanjahu. Pak Izrael provedl nejsilnější útok za poslední měsíce

Izraelské dělostřelectvo v pondělí zaútočilo na palebné stanoviště v okolí města Chán Junis na jihu Pásma Gazy, odkud bylo v noci na pondělí směrem na Izrael vystřeleno asi 20 raket. Uvedl to server Times of Israel. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přitom před několika dny prohlásil, že boje proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás se na jihu Pásma Gazy blíží ke konci

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Ukrajina čelila masivním ruským útokům. Terčem byly výškové budovy i Kyjev, zemřel mladý chlapec

Útok balistickou raketou na ukrajinské město Dnipro, k němuž došlo v noci na pondělí, si vyžádal zranění sedmi lidí včetně 15letého chlapce, uvedl v pondělí gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Rusové také podle serveru Ukrajinska pravda odpálili dvě řízené střely Iskander-K směrem na Kyjev, obě však byly zničeny ukrajinskou protivzdušnou obranou.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

německá policie v akci

Člen AfD pokousal na sjezdu demonstranta

Německá policie vyšetřuje incident, ke kterému došlo v sobotu ve městě Essen, kde delegát pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) pokousal demonstranta do nohy s tím, že jednal v sebeobraně. Uvedl to deník Bild.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Čína, ilustrační fotografie

„Neexistuje místo, které ho nepociťuje“. Expert pro EZ vysvětlil, jak Čína prosazuje svůj vliv

Čínský vliv ve světě dlouhodobě narůstá. Peking je hlavním partnerem pro 120 zemí světa a nabízí jim alternativu pro Západ – podle experta osloveného serverem EuroZprávy.cz těží hlavně z toho, že „není jeho součástí“. Programový ředitel Středoevropského institutu asijských studií (CEIAS) a odborný asistent na Univerzitě Palackého v Olomouci Richard Turcsányi pro EuroZprávy.cz přiblížil, že čínská ekonomika vůbec nepřestala růst – jak se občas vedou dohady. Zároveň ale není jisté, zda vůbec někdy dožene Spojené státy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

Česko by do roka mělo mít nového velvyslance v Rusku, naznačil Pavel

Česko by nejpozději za rok mělo mít nového velvyslance v Rusku, naznačil prezident Petr Pavel v nedělním vydání Otázek Václava Moravce na ČT. Příslušný proces už byl podle hlavy státu zahájen. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy