Ohnivá kalamita na Sibiři: 15 mrtvých, požár se šíří ke skladu raket

Moskva - O víkendu vypukly na jihu Sibiře lesní pořáry, plameny si vyžádaly již 15 obětí a 500 zraněných. Příčinou pohromy v Chakaské autonomní republice se stalo jarní vypalování trávy. Oheň se dle médií nebezpečně přiblížil k armádním objektům u města Čita v Zabajkalsku.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že v Zabajkalském kraji se požár způsobený vypalováním suché trávy dostal k vojenskému skladu u obce Lesnoj gorodok v Čitském okrese. Důrazně ovšem odmítlo, že by oheň zachvátil objekty s municí, natož aby došlo k nějakým explozím. Plameny se do areálu dostaly přes porost v blízkosti zóny skladů, ale už se je prý podařilo lokalizovat. Požár skladů nehrozí, tvrdí ministerstvo.

Nicméně místní úřady podle agentury TASS uvedly, že obyvatelé blízké obce jsou vystrašení a odjíždějí. V paměti mají obdobný případ, který se v Zabajkalsku odehrál před rokem. Lesní požár se tehdy přenesl na jiný armádní sklad a výsledkem bylo 11 mrtvých, 45 zraněných a 150 zničených domů, včetně školy a školky, napsal TASS.

Zdroj: YouTube

Údaje o postižených a škodách se rozcházejí. Podle zatím posledních informací představitele krizového štábu Viktora Zimina bylo požárem zničeno 1300 až 1400 budov, přičemž ve 40 procentech jde o obytné domy. To znamená, že více než 5000 lidí přišlo o střechu nad hlavou. Na obnovu bytového fondu v Chakaské republice bude podle něj potřeba pěti miliard rublů (2,5 miliardy korun).

Oheň také zničil na 5500 hektarů lesa a přímo ohrožoval nebo zachvátil 38 obcí. Do hašení se zapojily vrtulníky a speciální letouny, ruské ministerstvo pro mimořádné situace povolalo posily z Krasnojarského kraje, nedaleké Kemerovské oblasti i z Moskvy. Pomáhá také 500 vojáků.Různá zranění, hlavně popáleniny a otravy kysličníkem uhelnatým, utrpělo kolem 500 lidí. Z nich bylo 77 hospitalizováno, přičemž osm se nachází na jednotce intenzivní péče.

Související

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.
Jens Stoltenberg

Stoltenberg: NATO by se nemělo nechat zastrašit Putinem

Členské státy NATO by se neměly nechat zastrašit hrozbami ruského prezidenta Vladimira Putina o použití jaderných zbraní a měly by nadále poskytovat vojenskou podporu Ukrajině, prohlásil v pondělí odcházející generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Více souvisejících

Rusko Požáry

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Benjamin Netanjahu s vojáky izraelské armády

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

včera

včera

včera

Zemi ohrožuje extrémní sluneční erupce. Může napáchat masivní škody

Silná sluneční erupce, která se odehrála v úterý večer, má podle vědců závažné důsledky pro naši planetu. O víkendu se očekává geomagnetická bouře, která může výrazně ovlivnit běžný život obyvatel. Hrozí výpadky rádiového signálu a dalších komunikačních služeb. Na druhou stranu by se na obloze mohla zjevit nádherná polární záře.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy