V Kyjevě byl "popraven" proruský novinář. Putin i Porošenko otevřeně k vraždě

Kyjev - V ukrajinské metropoli dnes zavraždili prominentního novináře Olega Buzynu (†45), který zastával proruské názory. Zastřelili ho maskovaní muži z jedoucího auta. Spekuluje se o nájemné vraždě.

Včera byl v Kyjevě zastřelen u dveří svého domu Oleh Kalašnikov, bývalý poslanec za Stranu regionů sesazeného prezidenta Janukovyče. Prezident Petro Porošenko nařídil "rychlé a transparentní" vyšetření obou zločinů, které označil za "úmyslnou provokaci... hrající do karet našim nepřátelům".

Poradce ministra vnitra vyslovil v obou případech podezření, že novinář a bývalý poslanec byli odklizeni jako možní svědci o zákulisí hnutí Antimajdan, které se stavělo proti prozápadním demonstracím v Kyjevě. Ty nakonec loni v únoru vedly k pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

"Právě na Dehtarivské ulici u domu č.p. 58 z tmavošedého vozu Ford Focus byl zastřelen smutně proslulý novinář Oles Buzyna. Poznávací značky auta byly lotyšské, anebo běloruské. Určitě nebyly ukrajinské... Zdá se, že pokračuje likvidace svědků Antimajdanu," uvedl poradce ministra vnitra, poslanec Anton Heraščenko.

Zdroj: YouTube

Buzyna byl podle novinářky kyjevské televize Chrystyny Bondarenkové zastřelen přímo před svým domovem. "Sousedi slyšeli čtyři výstřely," napsala na twitteru.

Buzyna působil v řadě ukrajinských médií, než se letos v lednu stal šéfredaktorem deníku Segodňa. Ale již 11. března oznámil, že odstoupil z funkce kvůli údajné cenzuře v listu, nemožnosti změnit kádrovou politiku a také údajnému zákazu poskytovat rozhovory, účastnit se debat a komentovat různé události. Byl autorem řady kontroverzních knih, ve kterých zpochybňoval teze o Ukrajincích jako svébytném národu a Ukrajině jako samostatném státu. Zasazoval se o sblížení s Ruskem a zavedení dvojjazyčnosti a odmítal prozápadní orientaci země.

Ruský prezident Vladimir Putin v televizní debatě prohlásil, že Buzynova smrt "není první politická vražda" na Ukrajině, ale byla jich spáchána "celá řada".

Související

Více souvisejících

Ukrajina Rusko Oleg Buzyna (proruský novinář)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy