Rakety, děla, tanky. Na východě Ukrajiny dál pokračuje porušování příměří

Kyjev - Dohoda Minsk II mimo jiné nařídila oběma stranám stáhnout z fronty na Donbasu těžké zbraně. Tak se ale nestalo. Již včera o tom informovala OBSE, dnes totéž stojí ve zprávách ukrajinské armády i separatistů.

"Ministerstvo obrany" proruské Doněcké lidové republiky dnes podle ruských médií tvrdilo, že ukrajinské síly od středy porušily příměří 43krát. Nejčastěji palbou z minometů, ale i z děl a tanků a ve dvou případech i raketomety.

Na druhé straně tisková služba protipovstalecké operace v Donbasu na Facebooku informovala, že od středečního večera vzbouřenci soustřeďují palbu v okolí Doněcka. Na obce Pisky, Opytne, Granitne, Marjinka a Krasnohorivka prý stříleli mimo jiné z minometů a granátometů a protitankovými střelami.

V druhém povstaleckém regionu, Luhanské oblasti, se podle informací z Kyjeva staly terčem palby povstalců Stanycja Luhanska a Ščastja. Zvýšila se také intenzita ostřelování armádních pozic v oblasti Mariupolu, zejména v Šyrokyne, kde rebelové údajně použili i děla ráže 122 milimetrů.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko německé televizní stanici ZDF řekl, že od minských dohod, uzavřených 15. února, zahynulo v Donbasu při ostřelování separatisty 83 ukrajinských vojáků a více než 400 utrpělo zranění. Uvedl rovněž, že v současné době je na ukrajinském území 11.000 ruských vojáků, kteří podporují vzbouřence.

Agentura TASS informovala, že do povstaleckých bašt, Luhansku a Doněcku, dorazily dvě části dalšího, již 26. "humanitárního konvoje" vypraveného ruským ministerstvem pro mimořádné události.

VIDEO: Válka na Donbasu si vyžádala již 7 tisíc mrtvých, říká Porošenko

Zdroj: YouTube

Související

Více souvisejících

Armáda Ukrajina Donbass Doněck

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy