Putin řádí jako stalinská hyena? Hrozí éra "velkého teroru", zní z USA

"Rusko učinilo další krok směrem k zhoubnému používání práva, které má podpořit autoritářské rozmary jeho vůdce," nebere si servítky americký server Washington Post. Ve svém úvodníku zkritizoval poslední legislativní úpravy v Rusku a dokonce neváhá činit určitou paralelu mezi současnou situací a obdobím tzv. velkého teroru ve 30. letech v Sovětském svazu za vlády bolševického diktátora Josifa Stalina.

Falešná obvinění a velký teror

"Obě parlamentní komory nedávno schválily legislativu, která vládě umožní označit jako nežádoucí  jakoukoliv zahraniční či mezinárodní organizaci, která údajně ohrožuje obranyschopnost nebo bezpečnost státu, veřejný pořádek či zdraví populace - v praxi ji tím postaví mimo zákon. Prezident Vladimir Putin návrh podepsal a stal se z něj zákon. Jde o legální verzi bianko šeku pro represi," konstatuje Washington Post.  

"Represe může znít jako zastaralé slovo. Připomíná stalinské čistky, bezdůvodné zatýkání uprostřed noci, kdy se lidé již nikdy nevrátili. K danému druhu masové represe v Rusku nedochází, ale nový zákon obsahuje alarmující principy táhnoucí se z minulosti," míní úvodník.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.   

"Jeho jazyk je natolik vágní, že může být aplikován téměř na jakoukoliv zahraniční organizaci či firmu operující v Rusku. Jde o stejně hyenistické, arbitrážní pravidlo, které stálo za velkým terorem v letech 1936-1938, kdy byly miliony životů rozervány na kusy na základě falešných obvinění a rozmarů Josifa Stalina a jeho nohsledů," kritizuje americký server.  

"Cílem nového zákona je další omezení přísunu kyslíku pro občanskou společnost v Rusku. A co je nejpodstatnější, občanská společnost představuje to, co vytváří spojení mezi vládci a ovládanými: masmédia a sociální média, církve a charity, všechny typy nevládních organizací. Ze své podstaty může být občanská společnost otravná, může poukazovat na chyby státu a pokoušet se vyplnit prostor," připomíná vlivný list.

Putinova zeď autoritářství

"Některé ruské občansko-společenské skupiny výrazně spoléhají na zahraniční financování. Ale Putin nyní vyhlašuje, že obrozující se Rusko se musí zbavit zahraničních vlivů, o nichž si myslí, že někde číhají s cílem zničit jeho samotného a jeho režim," tvrdí Washington Post.  

"Jde o poslední cihlu ve zdi autoritářství, kterou Putin staví. Jediné, co Putinovi a jeho kumpánům nyní stačí dělat, je prohlásit jakoukoliv problematickou skupinu za nežádoucí a policie a prokuratura zahájí patřičné kroky," nelíbí se americkému deníku.

"Již dříve (Rutin) podepsal zákon přikazující některým organizacím, které přijímají peníze ze zahraničí, registrovat se jako 'cizí agenti' podezřelí ze špionáže, stejně jako další opatření omezující zahraniční vlastnictví ruských zpravodajských médií," dodává úvodník.

"V Sovětském svazu neexistovala žádné občanská společnost, jelikož komunistická strana se měla postarat o potřeby každého jedince, od kolébky po rakev. Šlo o utopický sen, který nakonec dospěl ke svému kolosálnímu pádu," píše redakce serveru.

"Dnešní Rusko není této utopii o nic blíže. A rozdrcení toho, co ještě zbylo z občanské společnosti, zasadí další ránu především samotné ruské populaci," předpovídá závěrem Washington Post.     

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události jak ze západní, tak z ruské perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory na obou stranách. Děkujeme za pochopení.

Související

Více souvisejících

Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

Zelenskyj řekl, kdy prozradí svůj vítězný plán. První detaily už unikly na veřejnost

Ukrajina plánuje představit svůj "vítězný plán" zaměřený na ukončení války s Ruskem na summitu kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny, který se uskuteční 12. října na letecké základně Ramstein v Německu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy