Pozůstalí po obětech letu MH17 žalují Strelkova. Idioti, vzkázala jeho žena

Kyjev - Před rokem se na východní Ukrajině zřítil malajsijský boeing z letu MH17, zahynulo všech 298 lidí na palubě. Pozůstalí po obětech podali ve středu žalobu na bývalého ruského velitele separatistů Igora Girkina, zvaného Igor Strelkov. Reakce z Ruska a Donbasu na sebe nenechaly dlouho čekat.

Strelkov podle žaloby působil u povstalců s požehnáním Kremlu, když jeho jednotka sestřelila Boeing 777 letící z Amsterodamu do Kuala Lumpur.  Žaloba byla podána v Chicagu ve jménu pozůstalých po 18 cestujících a opírá se o vyjádření Girkinovy jednotky na ruské sociální síti po sestřelu: "Varovali jsme je - nelítejte po našem nebi."

Pozůstalí požadují 900 milionů dolarů (asi 22,3 miliardy dolarů), napsal dnes britský list The Telegraph na svém webu.

Rebelové se tehdy zprvu domnívali, že sestřelili transportní letoun ukrajinského letectva. Vzkaz byl vymazán vzápětí poté, co se ukázalo, že rebelové nejspíše omylem sestřelili boeing namísto antonova. Veřejně ale separatisté vždy popírali odpovědnost za zkázu MH17.

Žaloba obviňuje také Kreml, že je za neštěstí spoluodpovědný, a to nejen kvůli Girkinovi, ale i údajnému dodání rakety, která boeing sestřelila.

Zdroj: YouTube

Advokát Floyd Wisner se při podání žaloby opírá o americký zákon o ochraně obětí mučení, který umožňuje soudit občany cizích zemí. V žalobě podle Wisnera "nejde o peníze", ale má přimět Girkina zodpovědět otázky pozůstalých a také přinutit Rusko, aby spolupracovalo s mezinárodní justicí.

Separatisté obvinění opět odmítli. "Vyšetřování ještě není ukončeno. Jakákoli obvinění a žaloby jsou dosud neopodstatněné," řekl agentuře Interfax jménem doněckých separatistů Eduard Basurin. "Velitel se nebude vyjadřovat. Jestli ti lidé jsou idioti, tak jsou idioti," nechala se slyšet v moskevském rozhlase Girkinova mluvčí a manželka Miroslava Reginská.

Sám Girkin na internetu ironicky napsal, že se cítí být skoro miliardářem, protože "dlužit 900 milionů je skoro totéž jako mít stovky milionů". Kritizoval západní žalobce, jejichž "celá morálka a všechny 'společné lidské hodnoty' mají peněžní vyjádření".

Žalovány - ve jménu jedné vdovy - jsou také malajsijské aerolinky za to, že letěly přes zónu válečného konfliktu. Malaysia Airlines se zdržely vyjádření.

Související

Igor Girkin v soudní síni.

Igor Girkin alias Strelkov je v moskevské věznici Lefortovo

Jeden z bývalých vůdců proruských separatistů na východě Ukrajiny Igor Girkin, známý také jako Igor Strelkov, se nachází v moskevské vazební věznici Lefortovo, kam se dostal jako podezřelý z podněcování k extremismu, uvedla dnes agentura Interfax s odvoláním na tajemníka moskevské komise, která dohlíží na nápravná zařízení.

Více souvisejících

Igor Strelkov (Vůdce doněckých separatistů) Sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou (17.7.2014)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 7 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy