Příměří na Donbasu ohroženo? Separatisté útočí, Rusko je nepřítel země, zní z Kyjeva

Kyjev - 1. září vstoupilo na Donbasu v platnost nové příměří. Podle ukrajinské armády sice ustaly systematické boje, nicméně k incidentům stále dochází. Proruští separatisté žádnou střelbu nehlásí.

Nejzávažnější případy porušení klidu zbraní se podle mluvčího prezidentské kanceláře Olexandra Motuzjanyka staly na luhanském bojišti. Minomety byly nasazeny u obce Novotoškivske, která leží asi 50 kilometrů západně od Luhansku.

První dvě oběti byly od vyhlášení příměří zaznamenány rovněž v Luhanské oblasti, kde se u Slovjanoserbsku dostal do léčky automobil ukrajinských celníků. Následný útok povstalců byl odražen, incident si nicméně vyžádal dva mrtvé a šest zraněných, řekl Motuzjanyk.

Ukrajinské velení přesto považuje příměří za stále platné. Oznámilo, že separatisté upustili od systematických útoků proti armádě, i když dílčí provokace na linii bojů trvají. Vzbouřenci podle Kyjeva v noci na dnešek dvakrát ostřelovali z ručních zbraní obranná postavení armády u obce Marjinka nedaleko Doněcku.

Noc na dnešek podle doněckých povstalců naopak proběhla klidně, incidenty nebyly zaznamenány v Doněcku ani Horlivce.

Ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany dnes obvinila Moskvu, že "v důsledku ruské vojenské agrese na Ukrajině zahynulo 65 dětí, 165 dětí bylo zraněno, 1300 lidí zmizelo beze stopy a 1,396.800 ukrajinských občanů ruská agrese vyhnala z jejich domovů". Rada již v úterý v návrhu nové vojenské doktríny označila Rusko za nepřítele země.

Sdílejte článek

Související

Více souvisejících

Armáda Ukrajina Luhanská lidová republika Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 37 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy